in

Electronic Arts najavio: Postoji ozbiljna opcija da FIFA 19 nikad ne izađe!

Industrija videoigara polako odustaje od godišnjih izdanja.

Prodavanje fizičkih kopija igara zamjenjuju ona digitalna, a najuspješnije videoigre sve su više usluge nego proizvodi. Situaciju su prepoznali i u Electronic Artsu.

Tako je izvršni direktor Electronic Artsa Andrew Wilson u intervjuu za Bloomberg najavio da nas u budućnosti uskoro očekuju velike promjene i u FIFA igrama.

Wilson tako smatra da ćemo FIFA-u u budućnosti promatrati kao uslugu uživo, koja će nam uvijek biti dostupna, umjesto dosadašnjeg godišnjeg izdanja. Također ističe kako se način konzumacije proizvoda zabavne industrije prebacuje na kombinaciju pretplate i prijenosa (subscription & streaming), a kao pozitivne primjere navodi Netflix i Spotify.

Međutim, igranje sportske simulacije u visokoj kvaliteti prijenosom iz clouda je veliki izazov za developere, ali i smjer u kojem EA želi ići s većinom svojih naslova.

Iako u industriji već postoje servisi putem kojih uz određenu mjesečnu naknadnu možete svaki mjesec igrati različite igre, najpopularnija nogometna simulacija mogla bi postati usluga za sebe.

Kako se EA sve više okreće takmičarskom online igranju i mikrotransakcijama, čini se kako smo već i krenuli u tom smjeru.

Ono o čemu danas razmišljaju “tvornice novaca” u industriji videoigara poput EA, davno je zaživjelo u esportu. Besplatne igre s mikrotransakcijama koje igračima omogućavaju dizanje ega kupovinom rijetkih kozmetičkih predmeta pun su pogodak. Ključ je što, bez obzira na to koliko ste novaca uložili u takve igre, to vam neće nimalo pomoći da u njima budete dobri. Velika je razlika između “Free to Play” i “Pay to Win” naslova.

Zato su već godinama među najprofitabilnijim igrama one besplatne, koje su izašle prije nekoliko godina, a od prvog izdanja nisu dobile ni jednu ekspanziju. Igra se promatra kao usluga koju developeri konstantno razvijaju i za nju pružaju podršku kako bi korisnici imali što bolje i kvalitetnije iskustvo. Korisničko iskustvo će uskoro postati primarni fokus svih industrija na svijetu, a videoigre se već polako kreću u tom smjeru.