in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Hakiran PlayStation 5?

Uskoro prva godišnjica

Kako se približavamo obilježavanju prve godišnjice od objave PlayStation 5 konzole, neko je već uspio da probije sigurnost uređaja.

Hakeri iz Fail0verflow tima tvrde da su rutovali PlayStation 5 konzolu. Grupa tvrdi da je uspjela da dođe do svih simetričnih PlayStation 5 “root” ključeva. Do ovog poduhvata, hakeri su došli dekripcijom firmvera konzole. Na Twitteru je objavljena i fotografija probijenog softvera, sa fokusom na “secure loader” (secldr) sistema.

U najvećem broju slučajeva, probijanje PlayStation konzole zahtijeva modifikaciju hardvera. Iako Fail0verflow tim nije otkrio detalje tehnike koju je koristio, istaknuto je da su ključevi pribavljeni iz softvera, bez hardverskih modifikacija.

Kako navodi Techspot, ovaj poduhvat otvara mogućnost da Fail0verflow ili drugi hakeri kreiraju prilagođeni PS5 firmver, koji će omogućiti ubacivanje softvera koji je pridodat autentičnim ključevima koji idu uz taj firmver. Pirati mogu da koriste isti metod za pokretanje krakovanog softvera.

Preko pomenutog metoda bi bilo moguće koristiti i alternativne operativne sisteme na PlayStation 5 konzoli, kao što je Linux.