in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Dvanaestogodišnja svemirska misija Rosetta stiže u igru Mars Horizon

Gaming

Mars Horizon će početkom sljedeće godine dobiti novi sadržaj među kojem je i nova misija koja će predstaviti dvanaestogodišnju svemirsku misiju Rosseta.

Šta se u stvarnosti dogodilo tokom Rosseta misije i koji je bio njen zadatak? Europska Svemirska Agencija je u 2004. godini lansirala sondu koja je imala cilj stići do kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, orbitirati samo dvadesetak kilometara od njegove površine, lansirati lander Philae koji će sletjeti na komet i istražiti sadržaj njegove površine.

Ta sonda je nakon deset godina putovanja kroz Sunčev sistem uspješno došla do željenog kometa, pratila i fotografirala njegovu promjenu boje dok je prolazio njegovom putanjom najbližoj Suncu, ali samo slijetanje landera nije prošlo dobro. Njegov harpunski sistem nije radio tokom slijetanja što je rezultiralo višesatnim kotrljanjem rovera po površni kometa sve dok nije stao u nepoznatoj sjenovitoj pukotini.

Unatoč tome, Philae je funkcionirao sljedeća tri dana, šaljući informacije o sadržaju površine – da sadrži amonijak, cijanovodik i sumporovodik što bi moglo značiti da taj komet ima miris po pokvarenim jajima i urinu. Osim predivnih fotografija i saznanja od Philaea, sonda je uočila fosfor i organske spojeve poput glicina u magli oko kometa što može sugerirati da su kometi pomogli u stvaranju života na Zemlji.

Mars Horizon je strateška simulacija u kojoj igrač ima zadatak upravljati svemirskom agencijom i prolaziti kroz događaje koji su označili historija istraživanja svemira, ali i onih koje čovječanstvo planira ostvariti u bliskoj budućnosti.

Iako vuče inspiraciju iz stvarnih događaja te je njegov sadržaj napravljen u suradnji s Europskom svemirskom agencijom kako bi predstavio autentično iskustvo, vi kao igrač možete stvoriti alternativnu verziju povijesti gdje vaša agencija može dominirati svemirskom utrkom i prvi poslati astronaute na Mjesec i Mars, prenosi Gameperspective.