in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Esports ulazi među Elitne Lige tradicionalnih sportova

Mnoge lige su stale

U sportu, 2020. godina je imala samo jednog pobjednika. Mnoge lige su stale, a neke su pokušale dovršiti natjecanje do kraja ili čak krenuti u nove sezone. Ipak, stvari nisu išle najboljim redoslijedom. Na kraju ono što su navijači dobili bila je razočaravajuća sezona, koja je počela a nije se završila, kao i razna nova pravila na koja nitko nije bio naviknut i koja su oduzela ljepotu sportske igre.

Jedna sportska industrija se uspjela provući s minimalnim gubicima – eSports! Ne samo da su se streamovi, marketinške kampanje i natjecanja nastavila, nego je industrija doživjela rast u godini koja je bila gubitna za mnoge.

U 2020-toj eSports industrija je donijela oko 1 milijardu američkih dolara, ako je vjerovati NewZoo, kompaniji koja se bavi analitikom. Iako je bilo dosta skepticizma kada se govori o eSports industriji, niko ne može poreći da industrija raste, kako po broju gledatelja, tako i po količini novca koja se ulaže u sport.

Spoj internet igrača/zvijezda i tradicionalnih sportaša

Ne samo da smo vidjeli da je veliki broj gamera i tradicionalnih sportaša snažno promoviran prošle godine, nego smo vidjeli i da je veliki broj tradicionalnih sportaša izvršio ulaganja u industriju eSportsa. Također, postoji nova interesantna kombinacija koja pokušava spojiti internet senzacije sa sportašima.

Jedan od tih primjera je skorašnji meč između Logan Paula i Floyd Mayweathera. Iznos novca koji je bio oko ovog meča je bio toliko visok da je Mayweather isti nazvao legalnom pljačkom banke. Dok su meč mnogi zvali farsom, a drugi smatrali da je vrhunska zabava, ipak broj gledatelja koji je gledao ovaj susret je iznenađujuće visok i mogao bi predstavljati interesantan pravac za budućnost.

Neki veliki ulagači u eSports su velika imena u svijetu tradicionalnog sporta i time daju kredibilitet novoj industriji u rastu.

Evo samo nekih poznatih investitora:

Michael Jordan – Ne samo da je legenda košarke, nego je i vlasnik NBA tima Charlotte Hornets i ima carstvo vrijedno 1.7 milijardi dolara.
Shaquille O’Neal – Legenda košarke
Mark Cuban – Vlasnik Dallas Mavericksa
Alex Rodriguez – Bivša zvijezda MLB
Stan Kroenke – Vlasnik St.Louis Ramsa
Robert Kraft i Jerry Jones – Vlasnici timova u NFL

Postoje i druge zvijezde koje su također uložile u ovaj sport, a među njima su Ashton Kutcher, Jennifer Lopez, Tony Robbins, Fernando Alonso, Christian Fuchs, i mnogi drugi.

Fun Fact: Esports nije iskreno govoreći nova stvar. Možda je novi fenomen mnogima, ali prvi organizirani eventi u igranju video igrica datiraju iz 70-tih godina prošlog stoljeća, prenosi Geek.