in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

PES više ne postoji, stiže besplatni eFootball

Brojni noviteti

Konami je najavio značajnu prekretnicu u nekadašnjem PES serijalu. Novog PES-a više neće biti – tu je samo eFootball, F2P igra i za mobitele i za konzole te PC.

Pritisnite tipku F jer je Konami upravo ubio Pro Evolution Soccer. Preciznije rečeno, ubili su PES kao naziv igre – kako se i šuškalo, od sada ćemo imati samo eFootball™.

Neki će reći da je Konami upravo ubio svoju dugogodišnju nogometnu simulaciju jer više neće biti PES igara koje će se plaćati i moći kupiti na disku. eFootball će biti besplatna igra (free-to-play formata), isključivo digitalnog oblika, navodi hcl.hr.

Ako ćemo to gledati s pozitivnije strane, eFootball će imati ono što FIFA nema – pune cross-platform funkcionalnosti. Što znači da će igrači sa svih platformi moći igrati jedni s drugima. A kad kažemo svih platformi mislimo na PC, PS5, PS4, XBO, XSX/S te Android i iOS platforme.

Veselo je to dok se ne sjetimo koliko igrači na PC-u vole varati u PES-u, ali hej – valjda će postojati opcija biranja platformi za koje je cross-play uključen.

E sad, ovo praktički znači da je demo koji se nedavno mogao odigrati na PS5 konzoli doista novi PES. Kažemo doista jer je igra izgledala ispodprosječno za standarde PES-a, a kamoli nove generacije konzola. Iz Konamija navode da će eFootball na PS5 i XSX/S imati “zadnji krik” grafike i sudeći po prvom videu ne bih rekao da je grafika loša – samo su se fokusirali na fudbalere – više nego na sve ostalo. Ipak, navode i oni novi sustav animacija za kretnje fudbalera.

Što prelazak na free-to-play model znači za offline modove? Pa, ovoliko je sigurno: želite li igrati Master Ligu, nećete je dobiti besplatno nego ćete taj mod morati kupiti zasebno. Samo je pitanje kada će se to uopće moći kupiti.

Znamo samo da po lansiranju igre ništa neće biti nalik klasičnom PES iskustvu jer će eFootball biti svojevrsni early access naslov. Prvo će u ranu jesen dobiti mogućnost igranja lokalnih mečeva s s devet licenciranih klubova – praktički single-player demo, zatim cross-gen mečeve između PS5 i PS4 konzola, te odvojeno XSX/S i XBO platformi. Kasnije u jesen stižu online lige, nešto nalik myClub modu te cross-platform podrška. Na zimu stižu eSports turniri, puni cross-platform te verzije za mobitele.

Sve u svemu, ovo je projekt koji će se razvijati godinama te će eFootball biti ažuriran na sezonskoj bazi. Drugim riječima, ne treba očekivati još jednu igru paralelno uz ovu – eFootball je tu da ostane.