in

Danas svijet gaminga slavi veliki rođendan, na današnji dan rođen je Doom!

Na današnji dan, prije 24 godine, izašao je originalni Doom, jedna od najvažnijih igara za žanr pucačina iz prvog lica, ali i čitavu industriju videoigara.

Akcijske igre koje uključuju pucanje iz prvog lica nisu oduvijek bile najpopularniji žanr u svijetu videoigara.

Naime, tek su se početkom devedesetih godina počele javljati takve igre koje su uhvatile pažnju većeg broja igrača. Wolfenstein 3D pokrenuo je revoluciju, no nije bio jedina igra koja je definirala FPS žanr za čitavu industriju videoigara. Naime, godinu dana nakon Wolfensteina, id Software je lansirao Doom, kultnu igru koja igranju na PC-u dala svijetlu budućnost.

Doom je prije 24 godine, još u eri 2D igara, bio grafički vrlo realističan. Za nečije pojmove prikaz nasilja i ponekih tema bio je čak i kontroverzan. Ipak, svi su u to vrijeme željeli oponašati Doom pa je tako nastala i fraza “Doom klon” koja je u prvoj polovici devedesetih označavala žanr pucačina iz prvog lica. Neki od klonova Dooma bili su Heretic, Hexen, Shadow Warrior, Rise of the Triad, a kasnije i Duke Nukem 3D.

Doom je za PC gaming postao važan i u kontekstu modificiranja igre, s obzirom da je bio jedan od prvih većih naslova za kojega su igrači mogli stvarati vlastite levele i modificirati sam gameplay. Neki od današnjih zaposlenika id Softwarea započeli su upravo kao tvorci korisničkih modova za Doom.

Doom je jednim dijelom bio kulturni šok jednako kao i Pokemon Go u novije vrijeme. Ljudi su na poslu u uredima igrali Doom, a popularnost igre nije jenjavala ni dvije godine kasnije pa je Doom bio instaliran na više kompjutera širom svijeta nego tadašnji Windows 95 OS.

Doom danas ima jako bogatu baštinu i jedan je od rijetkih serijala koji su ostali relevantni nakon više od dvije decenije postojanja. Posebno je to zanimljivo jer Doom nije imao desetke igara u serijalu – imali smo tri numerirana dijela i jedan reboot, nekoliko portova i ekspanzija te spin-off dijelova. Po predlošku Dooma snimljen je jedan film.

Ipak, strašno je kada morate nabrojati na koliko se platformi Doom pojavio do dana današnjeg. Jedna od još uvijek aktualnih fora na internetu veže se uz to da je Doom moguće pokrenuti na apsolutno svemu što ima nekakav ekran. Do danas je Doom tako pokrenut na printerima, tastaturama, bankomatima, kalkulatorima, motornim pilama i još hrpi drugih stvari.