in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

PUBG Mobile blokirao gotovo četiri miliona igrača za samo sedam dana

Uslijedila čistka

Veliki broj gaming studija s vremena na vrijeme najavi velike “čistke” u svojim online igrama, koje imaju za cilj pronalaženje i blokiranje varalica. To je zapravo iznimno dobra vijest za sve korisnike jer igračima daje do znanja da barem pokušavaju održavati igru pravednom, a u isto vrijeme objava podataka o blokiranim računima posluži kao dobra reklama za igru.

Jednu takvu “čistku” nedavno je proveo PUBG Mobile, a broj izbačenih igrača je privukao pažnju čak i onih koji obično na ovakve vijesti ne reagiraju. Vjerovali ili ne, za samo sedam dana blokirano je skoro četiri miliona igrača, odnosno 3.884.690 računa. Razlozi blokiranja (bana) su šaroliki, od samog varanja tokom igre pa sve do korištenja prečica uz pomoć kojih se povećavala brzina, pokretljivost te opća efikasnost lika u igri.

Kako piše Kotaku, najpopularniji načini varanja su “modification of area damage” i “modification of character model” pa je najveći broj igrača blokiran upravo zbog toga.

PUBG Mobile broji između 20 i 30 miliona aktivnih igrača, tako da skoro četiri miliona blokiranih korisnika nije malen broj. To zapravo znači da je vjerovatnost da se naleti na varalicu bila poprilično visoka prije ove “čistke”.