in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Nakon 10 godina spašena je vrlo rijetka verzija Minecrafta

Zanimljivosti

Jedna je korisnica uspjela sačuvati vrlo rijetku verziju Minecrafta i podijelila je s internetom nakon čak deset godina traganja za njom.

Prethodne sedmice u zajednici Minecrafta dogodilo nešto značajno. Neko je uspio pronaći staru verziju Java inačice Minecrafta 1.1.1, nakon što se gotovo deset godina tragalo za njom. Verzija 1.1.1 specifična je po tome što je igračima 2010. bila dostupna vrlo kratko – svega tri sata i 25 minuta prije nego je zamijenjena sljedećim ažuriranjem. Razlog zašto je toliko kratko bila u opticaju jest taj što je imala bug koji je igrače sprječavao u igranju.

S obzirom na tako kratkotrajnu dostupnost, smatralo se da Minecraft nitko nije uspio sačuvati u toj verziji. I to je mnogima bio trn u oku kad je krenuo trend sakupljanja i arhiviranja starih verzija Minecrafta. Međutim, kako navodi Hcl.hr, ispostavilo se da je taj komadić povijesti Minecrafta ipak spašen i sačuvan.

Rijetku 1.1.1 verziju Minecrafta spasila je korisnica zvana Luna, koja je na eksternom disku s datotekama sa starog laptopa pronašla upravo tu verziju igre. Prilično je nevjerovatno da je uspjela iskopati 10 godina staru verziju, ali pazite ovo: ispostavilo se da je istu preuzela otprilike 90 sekundi prije nego što je ta verzija zamijenjena novom 1.1.2 verzijom.

Osim vrlo rijetke 1.1.1 verzije, Luna je također pronašla i Minecraft izvorne verzije c0.29_01, koja je do sada bila sačuvana jedino u modificiranom obliku.