in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Poboljšani GTA 3 i Vice City opet su dostupni

Samo je pitanje do kada…

Nastavlja se priča o re3 i reVC projektima koji su obrnutim inženjeringom poboljšali stare GTA igre, što se njihovim izdavačima nije sviđalo.

Početkom ove godine grupa entuzijasta uspjela je obrnutim inženjeringom prekopirati GTA 3 i GTA: Vice City. Time smo dobili poboljšane verzije tih igara za PC, s podrškom za moderne kontrolere, izvođenje u widescreen rezolucijama, bolju grafiku i sl. Također se otvorila mogućnost igranja tih igara na konzolama na kojima to nije moguće (npr. moddani Nintendo Switch ili PS Vita).

Međutim, čim se pročulo za projekte re3 i reVC, vlasnici GTA franšize zaprijetili su se tužbom pa su oba projekta morala biti uklonjena iz opticaja. Njihovi su kreatori očekivali da će se nešto takvo dogoditi, ali nisu odustali od svega. Nakon nekoliko mjeseci tišine, u nekoliko su navrata podigli protutužbe da im tvrtka Take Two zabranjuje distribuciju onoga do čega su došli legalnom praksom obrnutog inženjeringa.

Inicijalno su datoteke za re3 i reVC projekte bile objavljene na GitHubu, a ondje je pravilo da se uklonjene datoteke moraju vratiti u opticaj od 10 do 14 dana ako nakon protutužbe ne dođe do sudskog spora. Tvrtka Take-Two za sada nije podigla tužbu pa su re3 i reVC ponovno dostupni za preuzimanje.

Obrnuti je inženjering softvera po američkom zakonu dopušten pod uvjetom da je cilj tog postupka učiniti softver korisnijim. Tvorci re3 i reVC projekata argumentirali su da je popravljaju i poboljšavaju GTA 3 i GTA: Vice City, omogućujući njihovo igranje na više platformi. Kao potencijalni razlog zašto su iz Take-Twoa možda odustali od tužbe tvorci ovih projekata vide to da im zapravo donose zaradu.

Za korištenje re3 i reVC-a igrači moraju imati svoju kopiju igre za PC, a ekipa vjeruje kako njihovi projekti ljudima daju povod da kupe igru, navodi Hcl.hr.

“Naši su radovi razlog da dosta ljudi kupi igru od Take-Twoa kako bi ju igrali na njima omiljenim platformama. Mi njima zapravo donosimo zaradu i shvatili smo da im ne bi bilo pametno da nas proganjaju”, izjavio je jedan od voditelja projekta.

Naravno, to što Take-Two još ništa nije poduzeo po ovom pitanju ne mora značiti da će tako i ostati.

Stoga, ako još niste, preuzmite ove stvari prije nego opet nestanu.