in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Bez podrške: Odzvonilo igranju novih igara na Windows 7 i 8 sistemima

Windows 11

Proizvođači grafičkih kartica najavili su kako ubuduće više neće podržavati stare operativne sisteme Windows novim verzijama drivera.

Krajem 2021. godine stiže Windows 11 za kojeg marketinški odjel Microsofta kaže da je “krojen” za PC gamere. Prelazak na novi operativni sistem nije obavezan, ali uskoro će i najtvrdokorniji zagovornici starih Windowsa morati dići ruke od njih ako misle igrati nove igre. Kad kažemo starih Windowsa, mislimo na Windows 7 i 8 te 8.1.

Naime, proizvođači grafičkih kartica (Nvidia i AMD) najavili su gašenje podrške za te sisteme. To znači da korisnici njihovih grafičkih kartica na Windows 7 i 8 više neće dobivati zadnje drivere i optimizacije za nove igre.

Nvidia će podršku za Win 7 i 8 prekuniti nakon 31. 8. 2021. godine, a osim što neće više raditi drivere za stare OS-ove, gotovo je i s podrškom za kartice iz serija GTX 600 i 700.

AMD je podršku za Windows 7 64-bit prekinuo ove sedmice, a usput je u penziju poslao stare grafičke kartice iz serija R7 i R9 200, R9 300, R9 Fury i Nano.

Tehnički gledano, nove igre moći će se i dalje pokretati na starim sistemima (i grafičkim karticama) bez novih drivera, ali u tom će slučaju igrači biti zakinuti za izvedbu igara “u punoj snazi”. Drugim riječima, nema smisla da neku aktualnu grafičku karticu uparujete sa starim Windowsima (koliko god vi mrzili nove) jer se tada praktički odričete njezine pune funkcionalnosti, navodi Hcl.hr.