in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Predstavljen GAN Theft Auto – GTA 5 koji je napravila umjetna inteligencija

Pogledajte video!

Da se umjetna inteligencija razvija na svakodnevnoj bazi dokaz su razni filteri, postavke i opcije na pametnim telefonima, kamerama i ostalim uređajima koje redovito koristimo. Sve to polako ide korak dalje i po pitanju videoigara, gdje nam je Nvidijina umjetna inteligencija naziva GameGAN (eng. generative adversarial network) demonstrirala svoju silu, napravivši igrivu dionicu inspiriranu GTA V igrom.

Ako se pitate što je GAN i na kojem principu radi, u kratkim crtama evo objašnjenja: GAN je umjetna inteligencija napravljena spojem dvije neuralne mreže, od kojih je jedna generator koji je zadužen za učenje na stvarnim primjerima kao što su slike ljudi, kako bi napravio „lažni sadržaj“ koji može proći kao pravi. Druga mreža je diskriminanta koja je zadužena da drži generator „iskrenim“, odnosno odvaja istinito od lažnog.

„GAN može napraviti realistične slike ljudskih lica, iako lice ne pripada niti jednoj stvarnoj osobi“ poručuju iz Nvidije, a prošle godine su otkrili ovu tehnologiju uz demonstraciju Pac-Mana koji je napravljen bez jedne linije napisanog koda.

Sada su to ponovili Youtuber Harrison Kinsley i njegov suradnik Daniel Kukiela uz pomoć GAN-a na primjeru GTA V.

Trenirali su GAN s desetak istovremenih informacija na sceni autoputa u igri te uz pomoć toga, umjetna inteligencija je naučila kako se auto kreće, kako odgovara na kontrole i slično. Naravno da simulacija nije idealna, objašnjava Hcl.hr, prvo će većina vas primijetiti grafiku niske rezolucije, a onda i mučenje kod interakcije s drugim autima, ali ako obratite pozornost na sjenu ispod auta, refleksije sunca na stražnjoj šajbi, kao i stvarni okoliš neuralne mreže, morate priznati da su rezultati za poštovanje, s obzirom da ljudska ruka nije napisala niti jednu liniju koda.

Ovo sve je pokazatelj da je samo pitanje vremena kada će umjetna inteligencija moći napraviti realističnu igru bez pomoći ljudskog faktora, a dok taj trenutak dođe, možete isprobati GAN Theft Auto, jer je dostupan na GitHubu.