in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

The Sims 3 – šetnja po komšiluku

Nove mogućnosti

Na današnji dan, prije tačno dvanaest godina, lansirana je treća igra iz serijala The Sims, prva koja se primakla otvorenom svijetu.

Simsi su svakim svojim nastavkom obično imali progresivnu putanju. Drugi je dio zagazio u 3D okruženje, navodi Hcl.hr, a s trećim se otišlo korak dalje jer nije više nije bilo učitavanja između kuća u komšiluku. Po prvi put su Simsi mogli slobodno prošetati do tuđih vrata, do teretane ili kino dvorane.

Treći dio, koji je izašao na današnji dan prije 12 godina, također je donio novi sistem želja s kojima se moglo kupovati nagrade pomoću “bodova životne sreće”. A svoju sreću tokom igranja nisu ganjali samo igrači već i kompjuterski kontrolirani Simsi, što znači da je cijeli komšiluk vodio neke svoje živote i ništa se kod njih nije pauziralo za vrijeme igranja jednog kućanstva, kao u prethodnim igrama.

Simsima se u ovom dijelu moglo dodjeljivati pet karakteristika osobnosti u mentalnom, fizičkom i društvenom aspektu života. Vizualno su imali više segmenata za modificiranje i isticanje, poput stavljanja tetovaža i određivanja veličine grudi. Što se tiče odjeće i materijala, treći dio predstavio je Create-a-Style alat s kojim se svakom komadu obleke ili namještaja mogla promjeniti boja ili uzorak.

Interesantna je činjenica da se The Sims 3 pojavio na internetu prije službenog izlaska, i to u nekoj nedovršenoj verziji koja je brzo postala popularna na piratskim lukama. Međutim, to u konačnici nije loše utjecalo na samu prodaju igre te je The Sims 3 brzo postao jedna od najprodavanijih igara PC platforme.

Dobroj zaradi ovog naslova pomogli su i razni dodaci te ekspanzije. Lansirano je ukupno 11 ekspanzija do 2013. godine, među kojima su i nadnaravni Supernatural, nezaobilazni Pets te University Life. Uz to se prodavalo i devet takozvanih Stuff Packova.

The Sims 3 je isprva bio ekskluzivan za PC platformu, no već je godinu dana kasnije završio na tadašnjim PS3, X360, Wii i DS platformama. No, verzija za konzole bila je drugačija od one za PC, slično kao i kasnija verzija za mobitele. Igru je nasljedio The Sims 4, nastavak koji je dobrim dijelom napravio korak unatrag te uklonio mogućnost hodanja po komšiluku.