in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Sljedeći PlayStation VR radit će na višoj rezoluciji od Oculus Questa 2

Korisne karakteristike

Ako je vjerovati izvješću portala UploadVR, nova će generacija PlayStation VR uređaja imati neke vrlo korisne i kompetentne karakteristike.

Portal UploadVR jučer je objavio izvješće u kojemu se pozivaju na izvore koji su im rekli kako je Sony svojim partnerima otkrio tehničke detalje o novoj generaciji PlayStation VR uređaja. Otkrivaju tako da će još uvijek neimenovani uređaj raditi na ukupnoj rezoluciji 4000×2040 piksela (što je 2000×2040 piksela za svako oko). Poređenja radi, trenutno najpopularniji VR uređaj na tržištu – Oculus Quest 2 – radi na nešto nižoj rezoluciji 1832×1920 po oku, objašnjava Hcl.hr.

Viša rezolucija bila je očekivana i nije neko iznenađenje. UploadVR špekulira da su iznenađenja moguća u drugim segmentima. Spominje se tako mogućnost korištenja tehnike praćenja očiju/pogleda. To otvara vrata tehnici zvanoj foveated rendering uz koju je moguće posvetiti dodatnu snagu grafičke kartice onome što igrač posmatra u trenutku, oduzimajući pritom resurse za izvođenje scena iz perifernog vida. Drugim riječima, dio igre na koji se igrač fokusira pogledom mogao bi izgledati bolje nego što mu to tradicionalno izvođenje dopušta.

Spominje se također da bi sljedeći PlayStation VR mogao imati podešavanje nivoa razdvojenosti leća te haptičku vibraciju na samom headsetu. Sistem za praćenje pozicije kontrolera bit će integriran u sam headset, a isti će raditi isključivo preko žice, za razliku od spomenutog Oculus Questa 2.