in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Epic Games nudio 200 miliona dolara za ekskluzivnost Sonyjevih igara

Epic Games i Sony imaju prisan odnos

Isplivala je nova runda dokumenata koji otkrivaju da je Epic Games ponudio Sonyju 200 miliona dolara za lansiranje nekolicine njihovih igara ekskluzivno na Epic Games Store.

Sony ulaže u Epic Games, Kratos i Aloy plešu u Fortniteu, Unreal Engine 5 demonstrira se na PlayStationu 5. Mogao je taj odnos biti još likvidniji jer kako saznajemo iz sudske dokumentacije u slučaju Epic Gamesa protiv Applea, iz Epica su Sonyju nudili 200 milijuna dolara da njihove igre u verzijama za PC budu privremeno ekskluzivne za Epic Games Store.

Spominje se tako da se taj iznos nudio za 4-6 Sonyjevih igara, iako je nejasno je li 200 miliona dolara bilo predviđeno za ekskluzivnost svake od tih igara pojedinačno, ili za sve u paketu.

Poređenjaradi, šest mjeseci ekskluzivnosti Borderlandsa 3 Epic je platio 115 miliona dolara, otkriveno je u sudskoj dokumentaciji, prenosi Hcl.hr.

Ne zna se konačan ishod ove ponude pa možemo suditi samo po trenutnom stanju. Dvije istaknute Sonyjeve igre za PC platformu – Horizon Zero Dawn i Days Gone – na kraju nisu završile kao privremene ekskluzive EGS-a nego su istovremeno lansirane i na Steamu. Međutim, bilo je igara koje je Sony financirao pa su bile ekskluzivne za EGS – na primjer, Predator: Hunting Grounds i ReadySet Heroes.

U bilo kojem slučaju, Epicova ponuda od 200 miliona dolara zapravo nije čisti “milodar”. Tu se zapravo radi o svojevrsnoj garanciji izdavaču igre koji dobiva unaprijed dobiva 200 miliona dolara bez obzira na prodajne rezultate igre. U slučaju da se igra ne proda dovoljno da pokrije tih 200 miliona dolara, Epic Games apsorbira trošak. No, dok igra ne zaradi tih 200 miliona dolara prodajom na EGS-u, Epic od svake prodaje uzima potpuni prihod. Tek nakon što pokriju svoju investiciju, izdavač igre nastavlja zarađivati na njoj.