in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Nevidljivi problem: Na PC stiže tehnologija bržeg učitavanja igara s Xbox Series X/S konzola

Trebat će vam NVMe SSD

Microsoft je otkrio kakav će hardver biti potreban za iskorištavanje njihove DirectStorage tehnologije za brža učitavanja u igrama, kakva se koristi na Xbox Series X/S konzolama.

Još je prošle godine najavljeno kako će Microsoft na Windows 10 sustavima, tj. na PC platformi, omogućiti tehnologiju zvanu DirectStorage koju je razvio za potrebe bržeg učitavanja igara na Xbox Series X i S konzolama. Tehnologija je to koja rješava problem zastarjelosti i ograničenosti programskih sučelja u izvršavanju većeg broja zahtjeva za učitavanjem podataka u memoriju.

Drugim riječima, DirectStorage tehnologija rješava onaj nevidljivi problem koji smo imali već godinama – da se učitavanje igara nije značajnije ubrzalo iako su brzine prijenosa podataka sa SSD diskova zadnjih godina u hardverskom pogledu jako narasle. Bez obzira kakav bijesni PC imate, igre zbog limitacija programskog sučelja nikako nisu mogle iskoristiti puni potencijal diska, koliko god on brz bio.

To bi se trebalo promijeniti u budućnosti i DirectStorage bi trebao postati podržan u sljedećem većem ažuriranju Windowsa 10. Iz Microsofta su sada otkrili kakav će hardver biti potreban da bi se iskoristile prednosti te tehnologije.

Logično, trebat će vam NVMe SSD – bez toga ništa jer klasični SSD-ovi SATA sučelja ovime neće dobiti nikakve koristi ni poboljšanja. No, dobra je vijest da vam neće trebati NVMe diskovi koji koriste PCIe 4.0 sučelje – kao na XSX/S i PS5 konzolama. Bit će podržani i NVMe SSD-ovi prethodne generacije, dakle PCIe 3.0, navodi Hcl.hr.

Što se grafičkih kartica tiče, i tu imamo dobre vijesti. DirectStorage moći će koristiti svi vlasnici kartica koje podržavaju DirectX 12, što znači najstarije GTX 600 serije ili Radeon HD 7000 serije te sve što je dipki nakon toga.

U teoriji, sve igre koje su rađene isključivo za DirectX 12 API moći će iskoristiti DirectStorage te ubrzati učitavanja. Moglo bi im to pomoći i u izvedbi jer se uz DirectStorage oslobađa i procesor, pa ako imate procesor srednjeg ranga – lakše će “disati” u igrama.

Doduše, upitno je koliko će se developera vraćati na stare igre kako bi im u PC verzijama dodalo podršku za DirectStorage. Ta tehnologija ponajprije je tu za igre koje tek dolaze, odnosno za igre koje su dizajnirane oko NVMe SSD-ova, a ne klasičnih HDD-ova koji se koriste u prethodnoj generaciji konzola. Za sada takvih igara praktički ni nema jer većina naslova koji trenutno izlaze za nove konzole paralelno izlaze i za one stare.