in ,

LOLLOL LOVELOVE WTFWTF TUGYTUGY WOWWOW

Minesweeper – sigurni da znate igrati?

Retro gaming

Na današnji dan, prije točno 29 godina, Microsoft je uz svoje Windowse počeo distribuirati jednostavnu puzzle igru zbog koje su neki monitori znali stradati od strane igrača.

Igranje na ranim operacijskim sustavima Windows nije korisniku pružalo neku veliku zabavu. U eri dok internet još nije bio masovno korišten, Windowsi su uglavnom dolazili s paketom od nekoliko jednostavnih, unaprijed instaliranih igara. Jedna od takvih bila je i legendarni Minesweeper, podsjeća Hcl.hr, koji se kao sastavni dio Windowsa 3.1 prvi put pojavio upravo na današnji dan 1992. godine.

Koncept Minesweepera kao puzzle igre postojao je još od 60-ih godina prošlog stoljeća, samo u igrama pod različitim nazivima. Bilo je tu raznih varijacija na temu, ali osnovna ideja uglavnom je bila ista – igrač mora otkrivati polja u mreži bez da “nagazi” na minu, a kada otkrije polje s brojem, ono mu pokazuje koliko je okolnih polja minirano.

Koncept Minesweepera kao puzzle igre postojao je još 60-ih godina prošlog stoljeća.

Microsoftov Minesweeper u Windowsima 3.1 zamijenio je igru Reversi iz prijašnjih verzija Windowsa. Imao je nekoliko podesivih težina igranja, odnosno veličina ploče. Igra se nije mijenjala duže godina, sve do Windows Viste (2006.) kada je dobila novi izgled i animacije.

Windows 10 bio je prvi Microsoftov OS koji je izostavio Minesweepera iz standardne ponude.

Taj izgled zadržao se i u verziji za Windows 7, prije nego je Microsoft s Windowsom 8 po prvi put izostavio Minesweepera iz standardne ponude te ga pretvorio u sasvim novu igru koja je i dan danas dostupna na Microsoft Store.

Što se mobilne verzije tiče, ona Microsoftova radi na manjem broju Windows Phone mobitela. Verzije za Android i iOS postoje – zapravo ih ima više različitih – ali s njima Microsoft nema nikakve veze.