in ,

Zvanično: Prekida se prodaja digitalnih igara za PlayStation 3, PS Vitu i PSP

Potvrdio Sony

Prema nekim nepotvrđenim glasinama, ove godine prestaje prodaja digitalnih primjeraka igara za stare PlayStation konzole.

Sony je upravo službeno potvrdio ono o čemu se prošle sedmice šuškalo. Od 2. jula 2021. igre za PlayStation 3 konzolu više se neće moći kupovati u digitalnom izdanju. Istoga dana prestaje i prodaja digitalnih igara za PlayStation Portable. Digitalne igre za PlayStation Vita konzolu prestat će se prodavati od 27. augusta 2021. Osim igara, prekida se i prodaja svih DLC paketa za PS3 i PSV igre.

Dobra vijest u svemu ovome jest što gašenjem PlayStation Storea za PS3, PSV i PSP neće biti posljedica na digitalne primjerke igara koje već posjedujete. U prijevodu, ono što ste kupili prije zatvaranja PS Storea i dalje ćete moći preuzimati – više puta. Isto vrijedi i za PS3/PSV igre koje ste dobili u sklopu PS Plusa – dok god imate aktivnu pretplatu, moći ćete im i dalje pristupati.

S obzirom da na starim Sonyjevim konzolama više neće biti moguće kupovati igre preko interneta, neće se moći aktivirati ni poklon kartice ili PSN bonovi za PlayStation Store. U slučaju da na računu imate nešto novca od uplaćenih PSN bonova, moći ćete ih iskoristiti samo za kupnju PS4 ili PS5 igara ili sadržaja za iste. U slučaju da imate samo stare konzole, možete zatražiti povrat novca na bankovnu karticu.

Portal The Gamer prenosi glasinu koja bi mogla uznemiriti neke vlasnike starijih Sonyjevih konzola. Pozivajući se na izvor blizak Sonyju, portal tvrdi da kroz nekoliko mjeseci više neće biti moguće kupovati digitalne primjerke igara za PlayStation 3, PlayStation Vita te PlayStation Portable konzole.

Prodaja digitalnih igara za PlayStation 3 navodno će biti prekinuta 2. jula 2021., dok će se igre za PSP i PSV moći kupiti najkasnije do 27. augusta ove godine. Osim igara, navodno neće biti moguće kupovati ni dodatke (DLC-ove) za njih. Sve digitalne igre i dodatke koje korisnici imaju kupljeno moći će skidati ponovno, ali više neće moći kupiti ništa novo, što znači da će igre za te platforme moći kupovati jedino u fizičkom izdanju – odnosno korištene kopije istih.

Premda se radi o konzolama koje su stare od devet godina (Vita) do čak 15 godina (PS3), ovakva odluka Sonyja – ako je istinita – pomalo je šokantna onima koji tu i tamo još uvijek vole zaigrati nešto na prijenosnim konzolama ili staroj trici. Sjetimo se samo da su PS3 i PS Vita trenutno jedine konzole na kojima digitalno možete kupiti neke stare igre iz ere prvog i drugog PlayStationa. Gašenjem prodaje digitalnih igara za te platforme ugasila bi se i mogućnost brze i legalne nabavke nekih istinskih klasika.

Sony se još nije očitovao oko ove glasine. No, više je naznaka da bi ista mogla biti istinita. Nedavno su najavili kako prestaju prodavati filmove na PlayStation Store, a još su davno prestali dijeliti igre za PS3 i Vitu u sklopu PlayStation Plus pretplate.

Vrijedi napomenuti da mnoge igre ovime neće potpuno nestati jer Sony dobar dio naslova za PlayStation 3 nudi i preko streaming usluge PlayStation Now. Razlika je samo u tome što igre na PS Now ne možete kupiti već im možete pristupiti jedino uz aktivnu pretplatu.