in ,

LOLLOL

Njemačka razmatra novi zakon na osnovu kojeg se FIFA igre ne bi smjele prodavati djeci

Njemački parlament jučer je usvojio prijedlog promjene zakona o zaštiti djece i mladih. Unutar revizije tog zakona, koji se nije značajnije mijenjao zadnjih 20 godina, jedna od stavki odnosi se i na određivanje dobnih ograničenja za pojedine igre.

Dosadašnja praksa bila je takva da su nadležni odbori za davanje dobnih rejtinga za igre na njemačkom tržištu davali dobni rejting na temelju sadržaja same igre. Sada to neće biti slučaj samo po sebi nego će se razmatrati na koji se te igre mogu koristiti i kakvi se interaktivni elementi nalaze u igri.

U prevodu, na odluku o dobnom rejtingu neke igre moći će utjecati prisutnost dodatnog trošenja stvarnog novca unutar igara, kockarske mehanike poput loot boxa ili “plaćenih iznenađenja”, pa čak i online komunikacije direktno kroz igru (voice chat).

Teoretski govoreći, igrama iz FIFA serijala tako bi dobno ograničenje za igrače moglo porasti. Trenutno FIFA-u smije samostalno kupiti svako stariji od tri godine i potom biti izložen dodatnom trošenju u Ultimate Team modu. Međutim, izgledniji je scenarij da neće doći do podizanja dobnog rejtinga za takve igre nego će se istima morati prišiti dodatna upozorenja, npr. da sadrže mehanike s plaćanjem za slučajno odabrane nagrade i sl.

To je nešto što evropski rejting odbor PEGI već radi – počeli su s tim još 2020. godine, ali je u praksi njihova slobodna volja hoće li na pakovanje igre izvijesiti upozorenje o dodatnoj potrošnji ili neće. Ako prijedlog promjena njemačkog zakona prođe, onda bi zakonom bilo propisano da igre moraju imati svoje oznake ako koriste mehanike kockanja i sl. Time bi se možda stalo na kraj podloj praksi da se mikrotransakcije u igru dodaju naknadno, mjesec ili dva nakon službenog izlaska kako bi se izbjegle kritike recenzenata ili pak upozorenja na pakovanju igara.

Doduše, promjene u zakonu još nisu dobile “zeleno svjetlo”. Tek će u martu njemački parlament dati svoj konačni sud prihvataju li prijedlog zakona ili ne, te kada bi isti trebao stupiti na snagu u slučaju da ga se prihvati.

Prethodno je Electronic Arts imao problema s prodajom FIFA igara u nekim evropskim zemljama, na primjer u Belgiji i Holandiji. To su ipak manja tržišta za koje izdavačka kuća nije radila velike ustupke. Njemačko tržište je znatno veće pa će u Electronic Artsu zasigurno s velikom pažnjom pratiti razvoj ovih događaja.