in

Rekordan broj igrača na Steamu

Valve se jučer pohvalio kako je Steam oborio rekord star gotovo dva mjeseca.

Radi se, naime, o tome da je prošloga mjeseca, preciznije 01. 10., najveću digitalnu trgovinu za PC simultano posjetilo više od 16 miliona igrača, a taj je broj 25. novembra porastao za još najmanje jedan milion. Drugim riječima, na jučerašnji dan tačno 17 686 886 korisnika je bilo istovremeno prijavljeno na svoj Steam račun. Nije pretjerano reći da je veliku ulogu u obaranju rekorda imala jesenska akcija, koja još uvijek traje.

Povrh toga, treba naglasiti kako je u to vrijeme najviše ljudi igralo PlayersUnknown’s Battlegrounds. Zapravo, Blueholeova battle royale igra zamalo je prevalila broj od tri miliona igrača, koji su se istovremeno borili za prvo mjesto. Druga po redu jest DOTA 2, koja nije uspjela zaintrigirati ni milion prijavljenih korisnika, no uzmemo li u obzir to da nastavak jedne od prvih MOBA igara nikada nije premašio brojku od 1 291 328, taj podatak ne bi nas trebao previše čuditi.

U svakom slučaju, bit će interesantno vidjeti hoće li Steam do kraja tekuće godine oboriti ovaj rekord. S obzirom na to da nam stižu praznična sniženja, takvo što sasvim je moguće.