in ,

Novi trend: Kino dvorane se iznajmljuju gejmerima kako bi se nadoknadili gubici zbog pandemije

Pandemija koronavirusa nanijela je značajnu štetu filmskoj industriji, a samim tim i kino dvoranama. Na pojedinim tržištima okupljanje u kinima je zabranjeno, a tamo gdje nema zabrane kina svejedno pate jer tokom 2020. nije bilo dovoljno projekcija te su premijere brojnih filmova odgađane i po nekoliko puta.

Sve je to natjeralo neke vlasnike kino dvorana da se okrenu novim prilikama i prošire svoju ponudu usluga. Kako prenosi Gamespot, u SAD-u je nekoliko kina počelo iznajmljivati svoje dvorane za igranje videoigara. Jedan lanac tako dopušta da se u kino dvorani okupi do 20 ljudi te da za 100 dolara iznajme projektor, platno i prostor kako bi igrali videoigre na dva sata. Postoji također i opcija iznajmljivanja dvorane na tri sata za 150 dolara.

Trend je zabilježen i u Južnoj Koreji, gdje se jeftinije plaća iznajmljivanje dvorane do 18 sati, a skuplje u večernjim satima. Pri tome oni koji iznajmljuju dvoranu sami moraju donijeti svoje igre, konzole i kontrolere.

Doduše, za sada ovaj trend nije naročito isplativ, ako je vjerovati potpredsjednici američkog kino lanca Malco.

– Iznajmljivanje dvorana gamerima postaje sve popularnije, ali u ovom trenutku to nam ne pomaže da poslujemo u plusu – izjavila je Karen Melton.