in

Sony već prodao više od 4,5 miliona PS5 konzola

Sony je zahvaljujući PS5 imao najuspješniji fiskalni kvartal u svojoj historiji, prodavši do sada više od 4,5 miliona jedinica.

Potražnja je bila iznad svih očekivanja, a jedan od razloga takve potražnje je sigurno pandemija koja je mnoge gamere prikovala u njihove “ratne” sobe. No puno utjecaja imaju i brojne pozitivne recenzije konzole, u kojima se nerijetko navodi da je PS5, “konzola koja se po prvi put opasno približila tržištu PC gaminga, na kojem ljudi za malo bolju grafičku karticu mogu platiti više nego čitav PlayStation”.

Osim PS5 konzola, Sony je u prvom kvartalu od lansiranja uspio prodati i 1,4 miliona jedinica PS4 konzola, pa kada se ta brojka doda prodaji PS5, ispada da je njegov gaming biznis prihodovao rekordnih 8,4 miliona dolara, prenosi Vidi.

Koliko god ove brojke djelovale impresivno, Sony je potvrdio da zapravo gubi novac na svakoj prodanoj PS5 konzoli, jer je prodaje po cijeni nižoj od troškova proizvodnje, a tu razliku može nadoknaditi samo prodajom igara, no PS5 ekskluzive zasad još dolaze na kapaljku.