in

WOWWOW

Switch bi mogao biti najprodavanija konzola 2021. godine zahvaljujući dolasku Pro modela

Kako najavljuju Microsoft i Sony, nestašica next-gen konzola će se privesti kraju do marta ove godine, kada će na tržištu biti dovoljno PS5 i Xbox Series konzola za kupovinu. Međutim, analitičari predviđaju da i pored toga one neće biti najprodavanije konzole u 2021. godini.

Analitičari su uvjereni da će u ovoj godini najprodavanija konzola biti Nintendo Switch, koji će koristiti zalet i popularnost stečenu u prethodnim mjesecima. NPD Grupa, Ampere, GameIndustry.biz i brojne druge kompanije vjeruju da će Switch u narednih 12 mjeseci biti prodat u oko 24 miliona primjeraka, dok bi PS5 i Xbox Series mogli biti prodati u 25 miliona primjeraka, ali kombinovano.

Podsjećamo, Nintendo Switch je obilježio 2020. godinu, a bio je i najprodavanija konzola u novembru, mjesecu koji prati početak prazničnih kupovina i Crnog petka. Dodatni povod za povećanje prodaje u ovoj godini biće i Switch Pro model, sa boljim performansama od klasičnog i Lite izdanja, a prema glasinama donijet će i podršku za 4K prikaz tokom igranja.

Nintendo Switch će još dugo ostati popularna i pristupačna prenosiva konzola, zbog čega bi lako mogao oboriti neke rekorde po ukupnoj prodaji hardvera. Za to ima 3-4 godine, koliko šef ove japanske kompanije vjeruje da će konzola ostati aktuelna prije nego što je zamijeni nova.