in

LOVELOVE

Ovo su najbolje sportske simulacije u 2020. godini

Ova godina bila je teška za sport. Zbog koronavirusa mjere restrikcija nametnute su u većini zemalja svijeta, a veliki sportski događaji morali su biti otkazani, poput Evropskog prvenstva u fudbalu i Olimpijskih igara u Tokiju.

Srećom, ove godine dobili smo popriličan broj solidnih, sportskih simulacija koje su mogle barem donekle popuniti tu prazninu, piše pcchip.hr.

UFC 4 (EA Sports)

Mješovite borilačke vještine toliko su sinonim za UFC da, mnogi ljudi UFC pogrešno smatraju sinonimom sportske discipline. MMA je bio poznat kao svjetski brže rastući sport dugi niz godina, iako je tek nedavno dostigao svoj puni potencijal.

Developerski div EA nedavno je potpisao 10-godišnji ugovor o nastavku izrade UFC igara, a s uspjehom UFC-a 4 lako je shvatiti i zašto. Najnovija igra ponudila je izvrstan preuređeni borbeni sistem zajedno sa sjajnim novim internetskim načinom ”Blitz Battle.”

WRC 9 FIA World Rally Championship

Ova godina 2020. bila je sjajna godina za auto-moto igre, a WRC 9 FIA Svjetsko prvenstvo u reliju bilo je jedno od najboljih izdanja takvih igara definitivno. WRC 9 nudi usavršeni ”Career Mode” koji ima iznenađujuće dubine, kao i neke od najboljih mehanika upravljanja vozilima u žanru.

Igra nije razočarala u ključnim područjima poput izvrsnog osjećaja za brzinu i ugodnog multiplayera, iako je zvukom i vizuelnim dizajnom mogla biti i bolja.

DIRT 5

Codemasters je kao programerska kuća takoreći kamen temeljac trkaćeg žanra već nekoliko decenija, što se može zahvaliti njihovom DIRT serijalu. DIRT je služio i dalje služi kao svojevrsna zamjena za Colin McRae Rally igre, koje su prestale izlaziti nakon prerane smrti gospodina McRaea.

Codemasters svojom DIRT 5 igrom nisu pokušali izmišljati ništa radikalno novo, nego su se samo zadržali na onome za što su znali da pali i da bi ponovno mogli upaliti. Terenska trkačka igra nastavila je nuditi više arkadnog igranja od svojih konkurenata, u niši u kojoj se DIRT i dalje itekako ističe.

What The Golf?

Slično kao i FIFA-ina i NBA2K franšiza, What The Golf je igra koja se također može pohvaliti vrlo velikim uspjehom i renomeom. Serijal Tiger Woods pružio je mnoštvo fantastičnih simulacija igranja golfa, uključujući Tiger Woods PGA Tour 2003 koji je na Metacriticu dobio nevjerovatnih 92 boda. A tu onda imamo i What The Golf, igru za koju bi malo tko mogao predvidjeti da će ostvariti ovako velik uspjeh.

What The Golf izašao je za Windows računara i iOS uređaje 2019. godine, prije nego što je u maju ove godine došao na Nintendo Switch. Igra je nominovana za brojne nagrade po izlasku i osvojila je nagradu za najbolju mobilnu igru, odnosno ”Best Mobile Game,” na dodjeli nagrada ”Game Developers Choice Awards.”

Football Manager 2021

Fudbalske igre FIFA-e i Pro Evolution Soccer-a u potpunoj su suprotnosti sa serijom Football Managera, igre koju na tržište izbacuje Sports Interactive, kompanija koja i dalje dominira onom menadžerskom stranom sportskih simulacija.

Sports Interactive prekinuo je, na iznenađenje mnogih, izbacivati nastavke svog popularnog serijala Championship Manager, no taj post trajao je samo kratko vrijeme. Kompanija se ujedinila sa SEGA-om, a nedugo nakon tog ujedinjenja nastao je fudbalski menadžer Football Manager 2005, više-manje vrlo uspješan serijal fudbalskih, menadžerskih simulacija.

Postojali su strahovi da je simulacija možda polako počela gubiti na svojoj uspješnosti, nakon lošeg izdanja od 2015. do 2018. U tom razdoblju Manager je nekoliko puta zamalo osvojio manje od 80 postotnih bodova na Metacriticu, da bi se 2019. godine stvari konačno vratile blizu starog uspjeha.

Uspjeh je nastavljen i  FM20 i zadržao se sve do FM21. Najnovija iteracija ne nudi široke promjene, ali rješava nekoliko već postojećih problema. Timski razgovori, konferencije za tisak i pojedinačni sastanci imaju veću težinu, nove statistike poput XG daju dodatni uvid u igru. Osim toga, igra radi bolje nego ikad prije, s kraćim vremenima učitavanja i uglađenijim mehanizmom podudaranja utakmica.

F1 2020

Od svog prvog izdanja Formule 1 2009. godine, Codemasters su se polako, ali sigurno poboljšavali svakim novim izlaskom svog idućeg nastavka igara F1. Trenutno, F1 nalazi se na mjestu koje je čak iznad mjesta koje zauzima DIRT i čini se da će dugi niz godina dominirati ne samo žanrom moto sporta, već i cjelokupnim sportskim žanrom, bez obzira na fudbalske i košarkaške simulacije.

Zajedno sa fantastičnom mehanikom vožnje, F1 2020 nastavlja tradiciju serijala, pružajući nevjerovatnu dubinu aspekta upravljanja Formulom 1. Novi način igranja ”My Team” omogućava igračima osmišljavanje vlastitog tima ”iz temelja,” s fantastičnim rasponom mogućnosti prilagodbe i mehanike upravljanja, koje igračima omogućuju više nego dovoljno sadržaja sve do izlaska novog nastavka, koji nas očekuje iduće godine.

F1 2020 pokazatelj je kako se radi kvalitetna sportska simulacija i nešto na što bi velik broj drugih programerskih kuća (kao na primjer Konami i EA) itekako trebali obratiti pažnju kod izrada svojih Pro Evolution Soccera i FIFA-e.