in

LOLLOL TUGYTUGY WOWWOW

Dječak potrošio 16.000 dolara na videoigru, majka optužila izdavače

Slučaj koji nam dolazi iz SAD, samo je još jedan u nizu primjera, odnosno upozorenja roditeljima koji djeci daju telefone i tablete bez nadzora. Jessica Johnson je ovu lekciju naučila na teži način, piše Zimo.hr.

Naime, ona se šokirala kada je saznala da je njen bankovni račun povezan s karticom za kupovinu putem interneta – skoro potpuno ispražnjen.

Primijetivši transakcije za koje zna da ih nije napravila, mislila je da je u pitanju neka prevara ili greška, pa je to prijavila svojoj banci. Međutim, kada su iz banke provjerili transakcije, javili su joj da podaci o njenom računu nisu ukradeni i da prilikom transakcija nisu primijećene nikakve sumnjive aktivnosti.

Tek kada je pored transakcija vidjela ikonicu Sonica, postalo joj je jasno da je za kupovinu kriv njen šestogodišnji sin. On je tokom ljeta, vjerovali ili ne, na kupovinu u video-igri “Sonic Forces”, potrošio više od 16.000 dolara.

Iako su u nekim slučajevima roditelji dobili povrat novca, iz Apple kompanije su Jessici poručili da joj više od 16.000 dolara neće vratiti. Razlog za to je što im se javila više od 60 dana nakon uplata, iako ih je ona uvjeravala kako ih nije kontaktirala jer su joj prvobitno iz banke rekli da je vjerovatno riječ o prevari.

Kompanija iz Kupertina joj je, ipak, poručila kako je trebalo da u podešavanjima onemogući sinu da troši novac, prenosi Apple Insider.

Johnosn je izjavila kako nije znala da takva podešavanja postoje, jer da jeste, sigurno bi tu opciju i uključila. Također, optužila je i izdavače igara za predatorske taktike i za podsticanje potrošnje kod mladih korisnika, pitajući se ko bi drugi potrošio 100 dolara na kovčeg virtuelnih zlatnih novčića.