in ,

Gejmeri bi trebali biti na oprezu, svaki 10. žrtva krađe podataka

Brojni gejmeri (njih 12 posto, što je približno 179 miliona na globalnom nivou) pretrpilo je krađu ličnih podaka čija vrijednost globalno može iznositi čak 347 milijardi dolara.

Ovo je jedan od rezultata najnovijeg globalnog istraživanja, koje je sprovedeno u novembru 2020. godine i obuhvatilo je 5.031 gejmera iz 17 zemalja, a gotovo petina (19 posto) ispitanika je izjavila da je doživjela neku vrstu maltretiranja prilikom igranja igrica.

Ovaj zabrinjavajući trend je još izraženiji u Rusiji (44 posto), Saudijskoj Arabiji (27 posto), Turskoj (28 posto) i Sjedinjenim Američkim Državama (27 posto). Što je još gore, trećina (33 post) gejmera je bila žrtva varalica.

Sve ovo zajedno prouzrokuje stres i anksioznost kod 31 posto gejmera. Ovo je razočaravajuće obzirom na to da je oslobađanje od stresa jedan od glavnih razloga zbog kojih igraju igrice (62 posto), pored želje za uzbuđenjem (62 posto), i zatim sklapanjem prijateljstava (46 posto).

Marina Titova, direktorica odjeljenja za potrošački marketing u kompaniji Kaspersky rekla je da bitno da prilikom igranja igrica od samog početka ljudi razmotre kako najbolje mogu da izbjegnu ili izađu na kraj sa nasilnicima, prevarantima i hakerima.

– Ukoliko reagujete na vrijeme, većinu ovih strahova ćete moći ostaviti po strani i fokusirati se na uživanje u igrici – rekla je.