in

Microsoft, Sony i Nintendo zajedničkim snagama će se boriti protiv toksičnosti u gamingu

Lansiranje novih PlayStation i Xbox konzola ponovo je na površinu iznijelo najgore primjere tribalističkog ponašanja onih koji svoju ljubav prema jednoj platformi izražavaju mržnjom prema drugoj, piše Hcl.hr.

To je samo jedno od toksičnih ponašanja u svijetu gaminga, a definitivno nije promaklo kompanijama koje proizvode igre i uređaje za igranje. Microsoftov šef Xboxa nedavno je tako osudio tzv. fanboyizam te ga proglasio štetnim, a sada su se tri velike kompanije odlučile zajedničkim snagama boriti protiv toksičnosti.

Naglasak zajedničke borbe Microsofta, Sonyja i Nintenda bit će postavljen na stvaranje sigurne okoline u online prostoru za sve igrače, a posebno one najmlađe. Izjavili su kako smatraju da napastovanju mlađih igrača nije mjesto na njihovim platformama i online uslugama.

Prvi korak njihove inicijative uključuje prevenciju, odnosno pružanje mogućnosti igračima i roditeljima da kontrolišu gaming iskustva. Drugi korak obuhvata saradnju s različitim organizacijama za regulisanje i moderiranje nepoželjnog ponašanja. Treća tačka veže se uz odgovornost kojom sve tri kompanije prihvataju da su odgovorne za sigurnost svih svojih korisnika, što znači da ih moraju pravovremeno i jasno upoznati sa svim pravilima ponašanja i posljedicama za kršenje istih.

Za sada je ova inicijativa tek na početku i proći će još neko vrijeme dok vidimo ima li ona nekog učinka. Razlog zašto su se tri velike firme ujedinile oko ovoga vjerovatno leži u činjenici da se nalazimo u trenutku kada sve više igara ima dijeljene multiplayere pa zajednice igrača više nisu odvojene nego igraju i komuniciraju međusobno kroz opciju cross-platform multiplayera.