in

Na današnji dan prije 19 godina rođen je Pro Evolution Soccer, kralj fudbalskih videoigara

Na današnji dan prije tačno 19 godina rođen je Pro Evolution Soccer serijal, kralj fudbalskih igara u šestoj generaciji konzola.

Komplikovana je historija naziva za Konamijeve fudbalske igre. Danas se PES zove eFootball, a PES više nije Pro Evolution Soccer nego skraćenica. Da stvari budu komplikovanije, niz igara koje su prethodile tom Pro Evolution Socceru uključivale su nazive: Live World Soccer Perfect Eleven, Winning Eleven, Goal Storm, Perfect Striker te International Superstar Soccer. Tek su se 2001. godine u Konamiju odlučili za samo jedno ime koje danas znamo pod kraticom PES.

Prvi Pro Evolution Soccer izašao je na današnji dan prije tačno 19 godina za PlayStation 2 konzolu. PES je bio zamišljen kao simulacija fudbala, te se kao takav odmakao od ISS serijala kojeg je razvijao drugi tim. Dok se ISS okrenuo arkadnom gameplayu, PES je zadržao fokus na autentičnoj prezentaciji fudbala iz prethodnih ISS Pro Evolution igara. Da, stvarno je komplikovana ta priča s nazivima.

Originalni Pro Evolution Soccer bio je ujedno i prva igra u serijalu koja se pojavila na tada novoj PlayStation 2 konzoli. To je Konamijevom fudbalu omogućilo značajan skok u prezentaciji. Sve je u PES-u bilo ljepše – travnjak, publika mreža, lopta – u to vrijeme igra je izgledala vrhunski. PES se nekoliko mjeseci kasnije pojavio i na prvom PlayStationu, ali je ta verzija bila vizuelno slabija i nije donijela velike pomake u odnosu na ISS Pro Evolution 2.