in

LOVELOVE

Dvije decenije “Kantera”: Na današnji dan izašao Counter Strike 1.0

Na današnji dan prije 20 godina Valve je izbacio popularnu multiplayer pucačinu koja je izvorno nastala kao modifikacija za njihov Half-Life.

Mrežni multiplayer prije 20 godina izgledao je dosta drugačije od današnjeg, a na PC platformi predvodio ga je tada popularni Counter-Strike. Takozvani “Kanter” nastao je još 1999. kao korisnička modifikacija za Half-Life, no ubrzo ga je Valve uzeo pod svoje okrilje zbog rastuće popularnosti. Za tadašnje pojmove to je značilo da je igru zaigralo preko milion igrača, što je danas skoro pa ništa u uporedbi s battle royale uspjesima.

Igra je bila smještena na raznim lokacijama širom svijeta te je sukobila dvije frakcije. Mečevi su imali različite zadatke poput deaktiviranja bombe, spašavanja taoca i eliminiranja VIP-a. Igralo se u dvije grupe po pet ljudi, a igrači su imali po jedan život i na početku meča pojavljivali su se s pištoljem i nožem. Kad je igrač bio eliminisan, postao bi posmatrač do početka sljedeće runde.

Kompetitivno napucavanje u originalnom Counter-Strikeu doguralo je do verzije 1.6, dobilo port za Xbox konzolu 2003. godine, nastavak podnaslovljen Condition Zero, nekoliko spin-off naslova, te danas aktuelni Counter-Strike: Global Offensive koji je trenutno najigranija igra na Steamu, a igra je 20 miliona igrača mjesečno, piše Hcl.hr.