in

Pametni sat za gejmere koji im pokazuje koliko su pod stresom dok igraju videoigre

Pametni satovi do sad su se većinom fokusirali na prosječne korisnike i one koji se intenzivnije bave sportom. No, sad se na tržištu pojavio i pametni sat namijenjen gamerima odnosno esportistima.

Za razliku od drugih satova, Garmin Instinct Esport je robusni GPS pametni sat koji koristi Garminovu tehnologiju za praćenje zdravlja i fitnesa, ali i esport fukciju za praćenje i analizu otkucaja srca, stresa tokom igre i nudi dugoročnu analizu trendova podataka. Zanimljivo, sat omogućuje i streaming biometrijskih podataka igrača, pa je tako moguće uživo vidjeti koji je igrač pod većim stresom.

Napravljen prema vojnim standardima (MIL-STD 810), ima lagan dizajn, do 80 sati trajanja baterije u esport načinu rada i do 14 dana u načinu pametnog sata.

Kako bi se aktivirala esport komponenta, korisnici je trebaju odabrati prije početka igre. Praćenje otkucaja srca i nivoa stresa profesionalnim igračima može pomoći da se lakše nose sa stresom i tako poboljšaju svoju igru i izdržljivost.

Istovremeno igrači mogu koristiti STR3AMUP! alat za streaming na računaru za emitovanje otkucaja srca, nivoa stresa i Body Battery uživo i ugrađivanje ovih podataka u njihove video snimke. Prikazivanje ovih podataka omogućuje da  prikažu u stvarnom vremenu koliko je takmičarska igra fizički i mentalno zahtjevna.