in ,

PlayStation 5 ili Xbox Series X? Jedna brojka pokazuje ko bi mogao biti pobjednik u ratu konzola

Ostalo je još malo više od mjesec dana do početka prodaje konzola nove generacije. Sony i Microsoft za ovu godinu su pripremili različite taktike s kojima žele privući korisnike te će biti zanimljivo vidjeti koja će se se taktika više isplatiti i kako će se kretati prodaja konzola.

Sonyjeva je ponuda prilično jasna – 499 dolara za model s čitačem diskova ili 399 dolara za All Digital model za koji će se igre moći isključivo kupovati onlinei pokretati sa SSD-a.

S druge strane, Microsoftova najjača konzola na tržištu će se prodavati također za 499 dolara, no veliki prodajni adut američke tvrtke je Xbox Series S. Konzola nove generacije koja nije toliko jaka i grafički snažna kao model X te ne podržava 4K rezoluciju, ali zato njena cijena iznosi prilično prihvatljivih 299 dolara.

Iako je novi Xbox, barem slabija verzija, podaci o posjetama internet stranicama Sonyja i Microsofta u vrijeme kada su otvorene prednarudžbe pokazuju kako je rani pobjednik ovog rata konzola – Sony. Te je podatke objavila kompanija SimilarWeb koja prati posjećenost stranica – prema njima, posjeta stranicama playstation.com i xbox.com bila je slična prije početka prednarudžbi konzola.

Ipak, 16. septembra, na dan kada je bilo moguće prednaručiti PlayStation, promet na stranici dostigao je 892 hiljade posjeta, što je povećanje od skoro 328 posto u odnosu na prosjek. Što se Xboxa tiče, na dan kada su krenule prednarudžbe posjete u odnosu na prosjek povećane su za 263 posto, uz oko 776 hiljada posjetioca. Dakle, prednarudžbe PlayStationa privukle su oko 116 hiljada posjeta više zvaničnoj stranici “Plejke” u odnosu na početak prednarudžbi nadolazeće Microsoftove konzole.

Iako je ovdje riječ samo o brojkama posjećenosti internet stranica, može se zaključiti kako trenutno postoji veća potražnja za Sonyjevom konzolom. Ipak, treba pričekati početak prodaje, kao i praznično razdoblje kada je potražnja za konzolama najveća, kako bi saznali kako korisnici “dišu” kada su u pitanju nova Plejka i Xbox Series X/S.