in

Xboxaši, ima nade: Microsoft najavio velike investicije u nove ekskluzive

Količinska razlika između ekskluziva za PlayStation 4 i Xbox One konzolu može se lako tumačiti kroz omjer razvojnih timova koje Sony i Microsoft imaju pod svojim okriljem. Jednostavno rečeno, Sony je posljednjih godina ulagao daleko više u svoje interne studije, dok je Microsoft zatvarao vlastite i kupovao privremene ekskluzive Square Enixa i Capcoma (Rise of the Tomb Raider i Dead Rising 4, npr.).

S obzirom da se Xbox One X konzola lansira bez velike ekskluzivne igre, svima je jasno da situacija s Microsoftovom platformom nije bajna. Da, nekoliko ekskluziva stiže iduće godine, no u dugoročnom pogledu PS4 izgleda kao isplativija investicija. Srećom, šef Xboxa Phil Spencer svjestan je toga te u intervjuu za Bloomberg danas najavljuje softversku ofenzivu.

Sad kad su lansirali najjaču konzolu na tržištu, u Microsoftu se planiraju orijentirati na otvaranje novih studija koji bi radili videoigre po novom principu. U prijevodu, zaboravite na naslove kao što su otkazani Scalebound ili Fable Legends – Microsoft sada cilja na velike igre po modelu usluge, kao što su PUBG i Minecraft, na eSports naslove i na mobilne igre. Kako će im ta nova poslovna politika proći na tržištu, vidjet ćemo u skorijoj budućnosti.