in

PS4 ekskluziva Horizon Zero Dawn stiže na PC

Ni Sony, ni Guerilla Games nisu dali službenu izjavu kojom bi potvrdili ili demantirali ove glasine

Razvojni tim Guerilla Games zaslužan je za akcijski hit Horizon Zero Dawn kojeg su krajem februara 2017. godine mogli zaigrati samo oni koji igraju na PlayStationu 4. U prve dvije sedmice prodalo se više od 2,6 miliona primjeraka, da bi robote-dinosaure kao junakinja Aloy lukom i strijelom u dvije godine gađalo više do 10 miliona igrača.

Sony je do sada imao pravilo da igre iza kojih stoje “njihovi” timovi kao što su Naughty Dog, spomenuti Guerilla Games, Insomniac, Sucker Punch i drugi ostaju ekskluzive za njihove konzole, a prema glasinama koje je objavio portal Kotaku, to bi se ove godine možda moglo promijeniti. Ako je ono što anonimni izvori koji imaju kredibilitet kažu tačno, ovo će postati prva takva igra koja će stići na neku drugu platformu.

Jason Schreier, novinar koji piše za taj portal i koji ima veoma dobre i pouzdane izvore, rekao je da su tri osobe upoznate sa Sonyjevim planovima potvrdile PC port koji bi trebao postati dostupan ove godine. Ni Sony, ni Guerilla Games nisu dali službenu izjavu kojom bi potvrdili ili demantirali glasine otkad su počele kružiti, ali će to vjerojatno napraviti uskoro. Osim okvirnog datuma izlaska, očekuje se da će igra biti dostupna na Steamu i u Epic Games Storeu.

Horizon Zero Dawn akcijska je RPG s pogledom iz trećeg lica i s otvorenim svijetom u post-apokaliptičnom okruženju gdje su protivnici roboti u obliku raznih dinosaura, a ljudi su se odrekli sve tehnologije i žive kao pračovjeci. U njoj pratimo Aloy, djevojku koja mora otkriti što se dogodilo sa svijetom i zašto su mašine odjednom počele biti agresivnije prema ljudima s kojima su živjeli u relativnom skladu. Osim osnovne igre, Guerilla Games pripremio je i ekspanziju.