in

PlayStation 4 potpuno otvoren za opciju cross-playa

Iz Sonyja su u intervjuu za Wired objavili da je podrška za cross-play opciju na PlayStationu 4 izašla iz faze beta testiranja. To znači da sve postojeće i buduće igre od sada mogu, barem u teoriji, omogućiti da igrači na PlayStationu 4 igraju mrežni multiplayer protiv igrača s drugih konzola ili zajedno s njima.

Do sada je svega nekoliko igara na PlayStationu 4 omogućilo tu opciju, a među njima su Fortnite, PUBG, Rocket League, Dauntless, Paladins i Spacelords. Nadolazeći Call of Duty: Modern Warfare bit će prva igra u kategoriji premium naslova koji su lansirani s opcijom cross-playa na PlayStation konzoli.

Iz Sonyja poručuju kako je sve sada na tvorcima igara i jedino oni odlučuju hoće li igra podržavati cross-play ili neće. Zanimljivo će biti vidjeti je li zaista tako i hoće li sve više igara napokon otvoriti svoje multiplayer komponente te na taj način povećati baze igrača.

Za Sony je ovo bio nužan potez nakon mnogobrojnih kritika i podbadanja od strane Microsofta i Nintenda. Kako kaže predsjednik PlayStationa, Jim Ryan, omogućavanje cross-playa bilo je nužno kako korisnici ne bi stvorili averziju prema platformi, odnosno da se opet ne bi ponovio scenarij u kojemu dominantna konzola gubi prednost u sljedećoj generaciji. Sony se već jednom opekao na prijašnjem iskustvu PlayStationa 3 pa šef želi biti siguran da se takav scenarij neće ponoviti s PlayStationom 5.