Agencije
in

Google traži pomoć hakera – nagrade petocifrene

U brojnim sigurnosnim propustima i aplikacijama za Android uređaje koje skrivaju malware, viruse i ostale nepoželjne goste, Google je shvatio da se protiv takvih pojava ne može boriti sam.

Zato su objavili promijene u svom Google Play Security nagradnom programu, među kojima je možda najvažnija ona da će dodjeljivati nagrade za propuste pronađene u aplikacijama koje nije napravio Google.

U program su uključene sve aplikacije koje se nalaze na Google Playu i imaju 100 miliona ili više instalacija.

Google će tako hakeru koji otkrije ranjivost ili zlonamerni kod, isplatiti nagradu i pomoći da autoru aplikacije, na odgovoran način, otkrije o čemu je riječ. A ukoliko autori aplikacije imaju i svoj program nagrađivanja, hakeri će moći da pokupe i tu nagradu, uz onu Googleovu.

Osim toga što Google želi da zaštiti svoje korisnike, ovakvo proširenje programa ima još jedan važan cilj.

A to je podsticanje drugih kompanija da ponude nagradu kako bi se stvorila kultura u kojoj će hakeri, koji otkriju sigurnosni propust, prvo o tome obavijestiti autora aplikacije i za to biti nagrađeni, umjesto da otkrivene propuste objavljuju na internetu i time dodatno ugrožavaju milione korisnika širom svijeta.

Google nema tačan cjenovnik – visina nagrade ovisi od slučaja do slučaja. Ali, kako sami ističu, otkrivena ranjivost bi hakeru mogla da donese nagradu u visini i do 50.000 dolara.