in

Šefovi Electronic Artsa odrekli su se novčanih bonusa za 2019. godinu te ih odlučili podijeliti zaposlenicima

“Electronic Arts” je kompanija koja sve radi naopako i u potpunosti opravdava svoj status negativca gaming industrije, a ovo je još jedan njihov pokušaj gašenja požara koji su sami izazvali.

Kad se šef neke kompanije odrekne svog bonusa to može značiti nekoliko stvari. Prvo, da kompaniji ne ide najbolje te on na taj način želi u nju uložiti dodatna sredstva. Drugo, da se kompanija nalazi usred marketinške katastrofe koju on na taj način želi umanjiti. U slučaju Electronic Artsa – istina je i jedno i drugo.

Tako se i šef kompanije, Andrew Wilson, ali i drugih pet, visokorangiranih zaposlenika odreklo svojih bonusa. Ukupno se radi o oko 5 milijuna dolara, a taj su novac odlučili kao bonuse podijeliti zaposlenicima. Kao razlog odricanja navode financijske rezultate koji su slabiji od očekivanog te se nadaju kako će zaspolenicima to biti dobar motiv da postignu zadane ciljeve za iduću godinu.

Finansijski rezultati Electronic Artsa za period 31.03.2018 do 31.03.2019. pokazuju kako je kompanija ostvarila ukupnu zaradu od 4.95 milijardi dolara. Mnogi će reći kako takav vrtoglav iznos nije neka tragedija, a mnoge kompanije u svom životnom vijeku neće zaraditi ni približan iznos.

No, za EA koji svake godine očekuje povećanje ukupnog prihoda – to je znak velikih problema. Usporedimo li navedeni iznos s ukupnom zaradom 2018. fiskalne godine kada je kompanija zaradila 5.15 milijardi dolara vidimo da je ostvaren pad od nezanemarivih 200 miliona dolara.

Navedeno je naročito alarmatno ako u obzir uzmemo velike igre koje su ih trebale lansirati preko željenog iznosa. Iako su s Apex Legendsom imali iznenađujući hit, drugi visokobudžetni naslovi poput Battlefielda 5 i Anthema su ostvarili rezultate daleko ispod očekivanja. Uzmimo u obzir i konstantnu (zasluženu) medijsku paljbu zbog pravdanja kutija s lootom i ovaj potez uprave i nije tako iznenađujuć.

(hcl.hr)