in

Appleov iPhone prve generacije prodan za 63.000 dolara

Primjerak prve generacije Appleovog smartphonea iPhone prodan je na aukciji za 63.000 dolara, što je oko 100 puta više u odnosu na prvobitnu cijenu.

Mobitel je prodan na aukciji kuće LCG Auctions, a nalazi se u kutiji koja nikad nije otvorena. Kada se pojavio na tržištu, prvi iPhone je koštao 599 dolara, imao je 3,5-inčni ekran i kameru od 2 MP, kao i 4 te 8 GB interne memorije. Mogao se povezati s internetom, a korisnicima je bio na raspolaganju i iTunes, međutim, prodavnice aplikacija nije bilo. Uređaj je koristio 2G mrežu te je bio ekskluzivan za AT&T.

Ponude su počele stizati ranije ovog mjeseca, prva je iznosila 2.500 dolara, nakon još 27 se stiglo do 65.000 dolara. Identitet kupca nije otkriven, ali je poznato da živi u SAD-u.

Što se tiče historije mobitela, on je pripadao kozmetičarki Karen Green koja ga je dobila na poklon, ali ga nikada nije otvorila. Kada se pojavila priča o uređaju 2019. godine, njegova vrijednost je iznosila 5.000 dolara.

Appleov iPhone je promijenio živote milijardi ljudi širom svijeta kada je riječ o komunikaciji, plaćanju, obavljanju poslova, fotografisanju i buđenju ujutro, “ubio” je brojne industrije poput proizvodnje MP3 playera, preklopnih mobitela i kamera, dok je dao život mnogim drugim.

Prvi iPhone je 2007. godine na godišnjem sajmu Macworld predstavio tadašnji šef Applea Steve Jobs.