in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Nećete vjerovati koliko je staro: U Čileu otkriveno najstarije drvo na svijetu?

Stariji je od najstarijeg i to za 600 godina?!

Simbolično, nadimak mu je Gran Abuelo, odnosno pradjed, a ovo posebno dugovječno drvo nalazi se u čileanskom Nacionalnom parku Alerce Costero. Stručnjaci koji ga promatraju sumnjaju da bi uskoro moglo postati najstarije stablo na svijetu. U pitanju je patagonijski čempres, vrsta koja je poznata po svom sporom rasu, ali i iznimnoj veličini.

Pradjed, kako mu tepaju tamošnji stanovnici i zaposlenici, visok je gotovo 61 metar, a debeo čak 3,96 metara, dok mu je opseg 10,9 metara. Prema saznanjima Jonathana Barichivicha, čileanski naučnik za zaštitu okoliša, stablo bi moglo biti staro do 5484 godina, što je apsolutni rekord.

Ako je to tačno, Pradjed bi bio stariji čak 600 godina od čekinjastog bora u Kaliforniji, stabla koje se do sada smatralo najstarijim. Prethodna istraživanja o starosti Gran Abuela procijenila njegovu starost na više od 3600 godina, a spomenuti Barichivich je bio odlučan napraviti tačnije mjerenje.

Generacije njegove porodice radile su na zaštiti ove vrste, a njegov djed otkrio je Pradjeda još 1972. godine. Čileanski naučnik sada tvrdi da je samo 28% stabla živo, od čega je većina u korijenju.

Prije dvije godine, neposredno prije nego što je pandemija zahvatila svijet, Barichivich i njegovi kolege upotrijebili su bušilicu kako bi izvadili uzorak jezgre iz stabla, što se naziva dendrokronologijom, a omogućuje da se prebroje pojedinačne godove prisutne u drvetu i tačno procijene njegovu starost.

Čeka se sigurna potvrda

Prema istraživanjima Čileanca, posebnim je procesom stigao do brojke od 5484 godina, s 80% šanse da je Pradjed star najmanje pet hiljada godina. Ipak, drugi naučnici zasad se suzdržavaju od sigurnog proglašenja Pradjeda najstarijim stablom na svijetu.

Barichivich stoji iza svojih istraživanja te tvrdi da nema sumnje da je Gran Abuelo najstarije stablo na svijetu i kako zaslužuje poštovanje i zaštitu.