in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Ljudsko lice je evoluiralo zbog potrebe za izražavanjem emocija

Evolucija

Naučnici su željeli istražiti zašto se lica današnjih ljudi toliko razlikuju od prijašnjih lica, kao i od naših rođaka velikih majmuna. Zaključili su kako je, uz prehranu i klimu, neverbalna komunikacija odigrala važnu, ali zanemarenu ulogu.

Rani “hominini” su stvorenja koja su više ljudska nego majmunolika i imala su naglašeni dio lica između obrva. Nasuprot tome imamo moderne ljude s razvijenim glatkim čelom s vidljivijim, dlakavim obrvama koje su sposobne za veliki raspon pokreta. Druge promjene u obliku lica te anatomiji mišića omogućile su izražavanje širokog raspona suptilnih emocija. To uključuje prepoznavanje i simpatije.

“Danas možemo koristiti naša lica za signaliziranje više od 20 različitih kategorija emocija putem kontrakcije ili opuštanja mišića”, objašnjava profesor Paul O’Higgins sa Sveučilišta u Yorku.

“Znamo da su i drugi faktori poput prehrane, respiratorne fiziologije ili klime pridonijeli oblikovanju modernog ljudskog lica, ali tumačenje njegove evolucije isključivo u smislu tih faktora bilo bi suviše jednostavno.”

Prehrambene navike su imale značenje u oblikovanju ljudskog lica, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Nature Ecology and Evolution. Lica su se smanjila jer je sposobnost kuhanja i procesuiranja hrane dovela do smanjenja potrebe za žvakanjem. To smanjenje lica je postalo izraženo od poljoprivredne revolucije i prelaska s lovaca na poljoprivrednike, a zatim i na život u gradovima, prenosi Geek.

Svaki korak je rezultirao potrošnjom prerađene hrane i manje tjelesnog napora, tvrde naučnici.

„Mekša moderna prehrana i industrijalizirana društva mogu značiti da se ljudsko lice i dalje smanjuje”, tvrdi prof. O’Higgins.