in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Legendarni Walkman slavi 42. rođendan

Sjećate se?

Legendarni Valkman, uređaj koji je obilježio djetinjstvo i mladost generacija rođenih 1970-ih i 1980-ih, jučer je proslavio 42. rođendan.

Sony Walkman pojavio se 1. jula 1979. godine, a svojim dolaskom započeo je revoluciju u načinu slušanja muzike koja traje i danas.

Prenosni kasetofon u džepu sa slušalicama dao nam je „muziku u pokretu“ i ubrzo je postao značajan dio ukupne pop kulture i načina života mladih.

Inspiraciju za stvaranje Walkmana dao je suosnivač kompanije Sony Masaru Ibuka, koji je imao želju da posjeduje prenosni uređaj koji će mu omogućiti da sluša muziku tokom dugih letova avionom. Prvi Walkman je dobio oznaku TPS-L2 i na 1. juli, prije tačno 42 godine, objavljen je u Japanu.

Već u ljeto 1980, New York Times nazvao je uređaj „najnovijim statusnim simbolom u gradu“.

Tada je prvi Walkman koštao 200 dolara. U narednim decenijama prodaja je neprekidno rasla, da bi dostigla brojku od skoro 400 miliona prodanih uređaja na kraju prve decenije 21. vijeka.

Zahvaljujući njemu, audio kasete su prvi put nadmašile gramofonske ploče 1983. godine.

Vrhunac popularnosti Walkmana bila je decenija između 1987. i 1997. Proizvodnja prenosnog džepnog kasetofona Sony Walkman zaustavljena je 2010. godine, ali japanski proizvođač je široko koristio ime Walkman za druge uređaje.

Tako je Sony Discman 2000. godine postao CD Walkman, nekoliko starijih modela mobilnih telefona Sony Xperia, prilagođenih za slušanje muzike, nosilo je Walkman u svom imenu.

Kultura slušanja muzike, koju je Walkman započeo osamdesetih godina, dovela je do pojave savremenih digitalnih muzičkih plejera, kao što je Appleov iPod, kao i do sve veće upotrebe pametnih telefona u ove svrhe.