in

LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zanimljivosti o Dostojevskom, književniku koji je živio u neimaštini, kockao i tri puta se ženio

Na današnji dan, 11. novembra 1821. godine, rođen je pisac koji je kockao, živio u neimaštini, bio u progonstvu i koji se tri puta ženio. Tim povodom saznajte manje poznate zanimljivosti iz života Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

Bio je književni genije i apostol pravoslavnog realizma, književnik koji je ljepotom spašavao svijet. Krio je Rat i mir od svoje supruge, a pojedine je romane potpuno zaboravljao, i to – svoje. Turgenjev ga je poznavao i cijenio, ali je nazvao njegov roman mumlanjem, a Tolstoj ga je volio mada se nikada nisu sreli. Iako je umro prije 139 godina, Dostojevski, zahvaljujući svojim svevremenskim djelima, nikada nije bio više živ.

Dostojevski je rođen u Moskvi 11. novembra 1821. godine. Zbog učešća u radu utopijsko-socijalističkog kruga osuđen 1849. godine na smrt. Međutim, pomilovan je na stratištu te je poslan u progonstvo u Sibir u kojem je ostao osam godina i gdje je doživio ideološku preobrazbu. Iako je prvo razdoblje stvaranja tada bilo već za njim, po povratku s robije objavljuje Zapise iz mrtvog doma koji mu donose carsku milost.

Međutim, za Dostojevskog tada nastaje teško razdoblje u kojem ga muči prva supruga, kao i bolest te kockarski dugovi koji stežu obruč oko njega. Bratova smrt i preuzimanje brige za njegovu mnogobrojnu porodicu Dostojevskom još više otežavaju ionako težak životni period te on bježi od dugova i kreće u potragu za stvaralačkim zanosom na putovanje po Evropi.

Godine 1864. objavljuje Zapise iz podzemlja i time nastaje zaokret u njegovom stvaralaštvu. Tim je ispovjednim romanom Dostojevski inovirao prozu i stvorio tipove likova u koje se mogu smjestiti svi protagonisti njegovih budućih djela. Počeo se poigravati i s vremenom događanja, stvorivši tako preteču romanastruje svijesti, kasnije vrlo popularne tehnike. Većina njegovih romana smještena je u tmurno ozračje velegradskog podzemlja, sa središtem oko uzbudljivih događaja baštinjenih iz trivijalnog romana i crnih hronika i vrti se oko bitnih egzistencijalnih pitanja. Kao što je već spomenuto, junaci su njegovih djela tipski junaci čija se veličina kreće od mitskih likova sličnih anđelima do čovjeka svedenog na animalno i ono najniže ljudsko. Najpoznatija njegova djela su: Zločin i kazna, Idiot, Braća Karamazovi koji su njegovo najveće djelo te Bjesovi, nazvani najdostojevskijevim romanom.

U životu Dostojevskog ženesu igrale značajnu ulogu. Zaljubio se u Mariju Dmitrovnu Isajevu i oženio se njome, udovicom sa djetetom, i to dok je još bio politički osuđenik na robiji bez ikakve jasne perspektive. Neke su Marijine crte upisane u lik Katarine Ivanovne. Druga mu je supruga bila Ana Grigorijevna koja je bila 25 godina mlađa od njega. Sa trećom suprugom, Anom Snjitkinom, Dostojevski se upoznao poslije avanture sa Apolonarijom Suslovom. Rodila mu je četvero djece i stvorila porodičnu atmosferu povoljnu za pisanje koja nije bila opterećena ni sjećanjima na progonstvo ni na brak sa histeričnom Marijom Isajevom. Nakon duge i teške bolesti, umire 1881. godine od posljedica krvarenja izazvanog epileptičnim napadom. Prema izvještajima policije, na posljednji ispraćaj Dostojevskog došlo je 100.000 ljudi, mahom studenata, a pogreb se na kraju pretvorio u demonstracije protiv carskog sistema.