in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Najukletije mjesto: Vinčester kuća sa 2.000 vrata i 10.000 prozora i stepenište koje ne vodi nigdje

Davne 1886. godine ekscentrična Sara Vinčester preselila se u San Hose u Kaliforniji, gdje je kupila kuću s osam soba

Davne 1886. godine ekscentrična Sara Vinčester preselila se u San Hose u Kaliforniji, gdje je kupila kuću s osam soba. Odlučila je da je renovira prema vlastitom guštu. No, renoviranje se pretvorilo u cjeloživotni projekat, na koji je potrošila otprilike 5,5 miliona dolara.

Nakon njene smrti 1922. godine otkriveno je kako je skromnu kuću u San Hoseu transformisala u nevjerovatno zdanje s modernim vodovodnim sistemom, 160 soba, šest kuhinja i dva podruma, s više od 2.000 vrata i 10.000 prozora. Ali to nije najčudnija stvar u vezi s kućom.

Neka vrata u misterioznoj kući Vinčestera ne mogu se otvoriti. Neki prozori su postavljeni u sobe bez ikakvog izvora svjetlosti. Kuća ima nekoliko stepeništa koja ne vode nigdje. Sve je puno tajnih prolaza, a posebna zanimljivost je ormarić koji kada se otvori vodi kroz 30 soba u kući.

Niko nije siguran šta je Sara Vinčester željela postići ovim projektom, ali postoje brojne teorije. Sara je, naime, bila udovica Vilijama Virta Vinčestera, pronalazača puške vinčester, od kojeg je naslijedila veliko bogatstvo.

Mnogi vjeruju da su je u kući proganjali duhovi svih onih pogubljenih ovim oružjem te da su sobe zapravo odraz noćnih mora koje je proživljavala u posljednjim godinama svog života. Drugi tvrde da je izgradila lavirint u svom prostoru kako bi pobjegla od zlih duhova koji su je proganjali. Navodno je čak i svake večeri spavala u drugoj sobi kako bi im pobjegla.

Postoje i oni koji vjeruju da nije željela da prestane s gradnjom, jer se bojala da će umrijeti onog trena kada bude zabijen posljednji ekser. Renoviranje je otežao i veliki zemljotres iz 1906. godine, zbog kojeg se dio kuće urušio, a čije se posljedice mogu i danas vidjeti.

Iako se u kući nalaze dvije dvorane za balove, nijedna od njih nije nikada korišćena. Sara je bogatstvo pomagalo u njenoj ekscentričnosti. Voljela je crveno drvo, ali je mrzila crvenu boju, pa je sve moralo biti obojeno ili prekriveno.

Po cijeloj kući se može vidjeti uzorak paukove mreže, budući da je to bio omiljeni motiv gazdarice. Iako je historija ove kuće bizarna, ona se smatra prekrasnim primjerkom viktorijanske umjetnosti, kao i jednim od tehnološki najnaprednijih zdanja tog vremena.

Bila je opremljena grijanjem na paru, modernim WC-ima, pa čak i horizontalnim liftovima.

Nakon što je Sara preminula 1922. godine, ostavila je ogromno bogatstvo. Bilo je potrebno čak šest sedmica kako bi se sredile stvari koje je za sobom ostavila.

U jednoj od brojnih soba pronađeno je preko 25.000 dolara, što preračunato u današnju vrijednost iznosi oko 400.000 dolara. Iako je nemoguće znati šta je Sara zapravo željela postići svojom neobičnom vilom, u njenoj ljepoti i misterioznosti se može uživati i danas kroz turističke obilaske, jer niko nije bio zainteresovan za život u njoj.

Misteriozna Vinčester kuća je velika turistička atrakcija, koju posjećuje veliki broj zaljubljenika u neobjašnjene fenomene, a pogotovo one koji vjeruju u duhove. U njoj je na desetine posjetilaca navodno osjetilo “prisutnost”, zbog čega je često nazivaju i najukletijom kućom na svijetu.

Ova priča je djelimično ispričana i u horor filmu “Kuća duhova” Mihaela i Petera Spieriga iz 2018. godine, koji je temeljen na stvarnim događanjima u San Hoseu, a u kojem glavnu ulogu tumači Helen Miren.