in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Priča o najčuvenijoj fotografiji “Poljubac života”: Džejn je Rendalu produžio život za 35 godina

Roko Morabito, 1967. godine fotografisao je jednu od najpoznatijih fotografija

Roko Morabito, 1967. godine fotografisao je jednu od najčuvenijih slika pod nazivom “Poljubac života”. I za nju je dobio Pulicerovu nagradu.

Na dan kad je slika fotografisana, električari Rendal Čempion i Džej Tompson izvršili su planirane radove na zamjeni žica visokog napona kada je Rendal slučajno dotaknuo jednu od njih. Struja napona 4000 V prošla je kroz njegovo tijelo i srce, i ne mogavši izdržati takvo opterećenje, ono se zaustavilo.

Kolika je to jačina govori i podatak da se za vrijeme izvršenja smrtne kazne u električnoj stolici koristi napon od 2000 volti. Rendalovo beživotno tijelo visilo je na sigurnosnim pojasevima, ali njegov kolega nije izgubio glavu i shvativši da mu je svaka sekunda važna, započeo je vještačko disanje.

Kad se kod Rendala pojavio slab puls, Džej je otkopčao kolegu i prebacio ga na rame, a zatim i spustio na zemlju. Kad su spasioci stigli, Rendal se ponovno osvijestio. Nakon nekog vremena, potpuno se oporavio i ponovo se vratio na posao. Ispostavilo se da je Džej produžio kolegi život za 35 godina, a on je i dalje živ.