in

TUGYTUGY WOWWOW

Ljubavni život ikone: Džo Dimađio nikada nije prebolio njenu smrt, posljednje riječi bile su mu njeno ime

Nakon 274 dana braka Merilin je zatražila razvod zbog psihičkog nasilja

Na današnj dan rođena je Merilin Monro američka glumica, koja je za života a i poslije smrti šokirala javnost.

Život poznate glumice je interesovao sve posebno njen ljubavni život.

Ona je bila najveći američki seks simbol, a on najveća američka sportska zvijezda, legendarni igrač bejzbola. Glumica Merilin Monro (Marilyn Monroe) i američki idol Džo Dimađio (Joe DiMaggio ) vjenčali su se dvije godine nakon upoznavanja u gradskoj skupštini San Franciska 1954 godine. Za vjenčanje poklonio joj je prsten od platine i 35 brušenih dijamanata. Iako je vjenčanje bilo tajno nekako se za njega saznalo tako da je 500 ljudi čekalo ispred ne bi li vidjelo slavni par.

Medeni mjesec su zaljubljeni proveli u Japanu i već tada su počeli problemi, jer je 12 godina stariji Džo želio svoju ženu samo za sebe. Naime, bilo je to doba Korejskog rata i Merilin je pozvana da nastupi pred američkim vojnicima u Koreji. Ona se odazvala iako je Džo bio protiv toga i otišla iz Japana u Koreju gdje je nastupila na 10 koncerata pred publikom od otprilike 100 hiljada vojnika.

Strašna ljubomora

Te godine njena karijera bila je na vrhuncu i Merilin je snimala svoj veliki hit Sedam godina vjernosti. Kultna scena u kojoj joj vjetar diže bijelu haljinu uzbuđivala je cijelu Ameriku, a Džo je bio na rubu živaca.

Neprekidno su se svađali i sukobljavali. Džo, inače dijete italijanskih imigranata, htio je svojoj obožavanoj ženi da pruži sve, ali njegova strašna ljubomora ga je uništavala. I njega i njihov brak.

Doktor Rok Positno (Rock) u svojoj knjizi ”Večera sa Dimađom: Sjećanja na američkog heroja” koja govori o životu njegovog dugogodišnjeg prijatelja opisao je ljubavni odnos sportskog heroja i Merilin.

– Kada su bili zajedno u spavaćoj sobi, sve je grmilo i sijevalo, barem je tako objašnjavao, ali Merilin je za njega bila mnogo više od seks simbola, ona je bila vrlo inteligentna žena.

Molio je da mu se vrati

Nakon 274 dana braka Merilin je zatražila razvod zbog psihičkog nasilja, a on je to saznao gledajući televiziju. Glumica je, naime, na konferenciji za novinare najavila razvod od slavnog igrača Njujork Jenkija. Džo je bio skrhan.

– Srce mi je puklo kad sam te vidio kako plačeš pred svim tim ljudima. Molim te, razmisli još jednom o svemu i daj nam drugu priliku da spasimo brak – napisao je nakon toga.

Merilin je bila nepopustljiva uprkos pismima koje nije prestao da šalje.

– Malena moja, ne znam šta misliš o meni, ali najiskrenije te volim, bez obzira na sve. Ništa na svijetu ne bih volio više nego da vratim tvoje povjerenje. – pisao je neutješni Džo.

Ričard Ben Krejmer (Richard Cramer), autor knjige Džo Dimađio: Život junaka, opisao je odnos supružnika.

– Od prvog dana njihov zajednički život nije funkcionirao. On je nije želio ni s kim dijeliti, a ona je u suštini imala taj osjećaj da je djevojka u koju je zaljubljena cijela Amerika.

Trebali su ponovo da se vjenčaju?

Merilin je ipak ostala ljubav njegovog života pa su ostali u dobrim odnosima sve do njene smrti. Brinuo je o njoj i dalje i zaštitnički se ponašao. Ostali su u dobrim odnosima i nakon što se ona udala i razvela 1961. od trećeg supruga, pisca Artura Milera (Arthur Miller).

Kad ju je 1961. njen psihijatar poslao u kliniku u odjeljenje za najteže slučajeve upravo je zvala svog Džoa da je ”spasi”. On je odmah ”doletio” i izveo je, a ona mu se poslije pridružila na Floridi. To je dovelo do glasina da su se 1962, godine kad je umrla, trebali ponovo vjenčati.

Legendarna plavuša bila je zaista ljubav njegova života, a zbog nje je prekinuo svoje prijateljstvo s Frenkom Sinatrom (Frank). Zamjerio mu je to što ju je upoznao sa porodicom Kenedi (Kennedy), jer je njih smatrao glavnim krivcima za njenu preranu smrt.

– Uništili su moju Merilin, nije ni znala šta ju je pogodilo – rekao je Dimađo okrivljujući Kenedijeve za njenu smrt.

Džo je organiziravao njenu sahranu, a nije htio da pozove nikoga iz Holivuda već samo najbliže prijatelje i rodbinu. Sve do svoje smrti, Dimađo je tri puta sedmično slao buket crvenih ruža na njen grob, a posljednje riječi navodno su mu bile: ”Konačno ću opet vidjeti svoju voljenu Merilin.”

Za razliku od njena druga dva muža, nikad nije govorio o njoj u javnosti, nije pisao o tome i nikad više se nije oženio.