in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Na današnji dan nastala je jedna od najpoznatijih fotografija na svijetu

Nekoliko trenutaka prije nego što ga je vojnik bolivijske vlade streljao, revolucionar Ernesto „Če“ Gevara rekao je svom dželatu: „Pucaj, kukavice! Ubićeš samo čovjeka!

Nekoliko trenutaka prije nego što ga je vojnik bolivijske vlade streljao, revolucionar Ernesto „Če“ Gevara rekao je svom dželatu: „Pucaj, kukavice! Ubićeš samo čovjeka!”

Gevara je umro ubrzo nakon toga, 9. oktobra 1967. kada je imao 39 godina, ali njegova tvrdnja da to neće biti kraj njegove zaostavštine ispostavila se kao potpuno tačna. Danas, ta zaostavština gotovo uvijek poprima oblik jedne fotografije pod imenom „Guerrillero Heroico“, koju su neki prozvali najpoznatijom fotografijom na svijetu, piše „History“.

Ta fotografija je napravljena 5. marta 1960. godine, sedam godina prije smrti Gevare, na sahrani radnika ubijenih u eksploziji u kubanskoj luci, za koju je revolucionarna vlada Fidela Kastra krivila Amerikance. Gevara, general revolucije i intelektualni nosilac Kastrovog režima, gledao je dok je Kastro održavao sahranu.

Na tridesetak sekundi izašao je pred okupljene u blizini Kastrove tribine, a tačno ispred fotografa Alberta Dijaza Gutjereza, poznatog i kao Alberto Korda. Korda je napravio dvije fotografije Gevare, odlučnog lica i duge kose koja mu se vijorila ispod beretke, prije nego što se povukao u masu. Možda je zahvaljujući tome što je bio modni fotograf, Korda od ove fotografije odlučio da napravi portret, iako je novina „La Revolucion“ odbila da ga koristi.

Nekoliko godina, ova danas legendarna fotografija nije bila ništa više do lične omiljene fotografije čovjeka koji ju je i načinio. Korda je sliku nazvao „Guerrillero Heroico“ – Herojski gerila ratnik – i okačio je na zid, povremeno djelivši kopije gostima. Tek 1967. godine javnost je prvi put vidjela sliku koja se pojavila u časopisu „Paris Match“ zajedno sa člankom o latinoameričkim gerilskim pokretima.

Gevara je ubijen u novembru te godine, zarobljen tokom borbi sa bolivijskim revolucionarima. Tokom parastosa u Havani, na fasadi zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova visila je ogromna štampana slika „Guerrillero Heroico“. Gevara je postao mučenik globalne revolucije, a Kordeove fotografija je postala simbol pobune.

Kako je postala simbol protesta

Sljedeće godine je ova slika Gevare postala viralna. Pojavila se na koricama Gevarinih memoara, objavljenih u Italiji. Takođe je korišćena za naslovnu stranu književnog časopisa koji je izdavala podzemna željeznica Njujorka. Iste godine, irski umjetnik Džim Ficpatrik stvorio je stilizovanu verziju slike, postavivši crno-bijelog Gevaru na crvenu pozadinu. Distribuirao je što je više moguće kako bi odao počast Gevarinoj baštini.

Plakat sa Ficpatrikovom slikom prikazan je u umjetničkom centru „Arts Lab“ u Londonu. Ta godina, 1968, bila je godina nemira širom svijeta, a slika Gevare istaknuta je tokom studentskih nereda koji su u maju zahvatili Francusku, populističkih protesta italijanske „Vruće jeseni“ i nenasilnih demonstracija holandskog „Provosa“.

Pored toga što je postala simbol protesta i što je krasila zidove mnogih domova, slika Gevare postala je popularna i u modnim krugovima, jer je završila na mnogim majicama i plakatima. Grupa „Rage Against the Machine“ koristila je modifikovanu verziju ove slike za omot singla „Bombtrack” iz 1993. godine, a Madona ju je iskoristila na omotu svog albuma „American Life“ iz 2003. godine.