in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Brod duh: Koja se priča krije iza ovog misterioznog plovila

Prolaznik je primijetio napušteni brod na stijenama ribarskog sela Balikoton

Prolaznik je primijetio napušteni brod na stijenama ribarskog sela Balikoton. Čini se da je brod prešao hiljade kilometara za više od godinu, od jugoistoka Bermuda 2018. preko Atlantskog okeana.

– Ovo je jedan od milion takvih – rekao je lokalni šef spasilaca Džon Tatan.

Šef Kraljevske nacionalne institucije za spašavanje Balikotona rekao je za irski časopis “Ekzaminer” da “nikada nije vidio nešto tako napušteno”.

U pitanju je brod “Alta”, koji je promijenio brojne vlasnike i imena. Izgrađen je 1976. godine, a nedavno je plovio pod tanzanijskom zastavom.

Posljednji put ga je primijetila Britanska kraljevska mornarica u septembru 2019. godine. Saga je počela u godinu ranije, kada je brod još imao posadu, a plovio je iz Grčke prema Haitiju.

Neidentificirani problemi na brodu doveli su do prekida napajanja električnom energijom i “Alta” je plutala na moru 20 dana oko 2.100 kilometara jugoistočno od Bermuda, saopćili su iz Američke obalske straže.


Samo dva dana prije nego što je posada broda ostala potpuno bez hrane, obalska straža im je dostavila hranu i ostale zalihe.

Kako se uragan približavao, spasioci su odlučili izbaviti posadu oštećenog broda od deset članova i odvedu ih u Portoriko.

– “Alta” ostaje napuštena na jugoistoku Bermuda, dok je vlasnici pokušavaju spasiti – rekao je tada portparol Bermudskog pomorskog operativnog centra.

Djelomično oštećena i bez posade, “Alta” je ostavljena da pluta.

Zatim, godinu kasnije, u septembru 2019. godine, ledeni patrolni brod Kraljevske mornarice “HMS Protektor” primijetio je plovilo usred Atlantika.

– Uz napore, brod se može srediti, ali njegova budućnost je u rukama drugih – napisali su na Twitteru iz “HMS Protektora” kada su utvrdili da na brodu nema posade.

Obično oštećeni brodovi ostaju obaveza njihovih vlasnika, koji su odgovorni i za osiguranje rješenja, izjavio je za BBC direktor obalske straže “Irish Lights” Robert Mekejb.

Međutim, ako se utvrdi da takvo plovilo predstavlja opasnost, lokalne vlasti mogu uložiti napore da ga izvuku.

– Imali smo niz incidenata, poput ovog u moru u Iskroj – ako nema vlasnika, nadležni iz “Irish Lightsa” će se umiješati- rekao je Mekejb.

– Nije uobičajeno da brod plovi okolo 18 mjeseci – dodao je on.

– Da je primijećen samo jednom od oktobra 2018. godine, pokazuje koliko je okean ogroman – kazao je.

Mekejb je dodao da je loše vrijeme nedavno moglo utjecati na to da se mnogo manji broj brodova primjećuje u moru.

Nema vidljivog zagađenja oko broda, utvrdili su naučnici za zaštitu životne sredine, kažu iz Vijeća okruga Kork.

O sudbini broda odlučivat će okrug, ali i irska obalska straža, dok Mekejb dodaje da bi njegovo izvlačenje bilo skupo.

Ostaju neriješena pitanja: ko je vlasnik broda, kakav tovar je bio na brodu u vrijeme kada je bio napušten?

Odgovore na ova pitanja možemo dobiti tek kada se donese odluka o tome – šta će biti s brodom.

Zapratite nas na Facebook stranici: Noob.ba