in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Njegova smrt je i dalje misterija: Rasputin je bio vidovnjak i ljubitelj orgija, otporan na otrove

U privatnom životu, često je sam sebe bičevao do krvi, sve radi “očišćenja” grijeha, a najviše od svega je volio preobraćivati “grešnice”

Ranog jutra, sa 29. na 30. decembar 1916., Grigorija Yefimovicha Rasputina, samoproglašenog svetog čovjeka, ubila je grupa ruskih plemića koji su željeli okončati njegov utjecaj nad kraljevskom porodicom.

Rasputin je bio tek obični seljak iz Sibira, ali doživio je vjersko preobraženje dok je bio tinejdžer i proglasio se iscjeliteljem sposobnim predvidjeti budućnost, osvojio je cara Nikolaja II i caricu Alexandru kroz njegovu sposobnost zaustavljanja krvarenja princu Alekseju još 1908. godine.

Od tada, iako je bio izložen žestokim kritikama zbog pijanstva, Rasputin je imao snažan utjecaj na vladajuću porodicu Rusije, razbjesnivši plemstvo, crkvenjake i seljake. Posebno je utjecao na caricu, a još kolaju priče da je bio i njen ljubavnik.

U privatnom životu, često je sam sebe bičevao do krvi, sve radi “očišćenja” grijeha, a najviše od svega je volio preobraćivati “grešnice” na način da bi ih silovao ili orgijao s njima do zore.

Plemkinje su često bile “grešnice” na kojima je ovaj sibirski seljak primjenjivao “ljubavni način oproštenja grijeha i pročišćenja”, a nerijetko su one o svemu tome u svojim dnevnicima pisale s oduševljenjem.

Rasputin, koji je imao nezasitni seksualni apetit, nije bio neugledan muškarac, snažan i visok, čak 193 centimetra, magičnog pogleda, znao je vrlo lako uvjeriti žene da je potrebno da “očiste grijehe”.

Ženama nije smetalo ni to što nije držao do higijene i bjesomučno se opijao. Jednom se pohvalio kako šest mjeseci nije presvukao donji veš.

Volio se družiti s prostitutkama s kojima se po cijele noći opijao i rano ujutro vraćao kući.

Njegova supruga koju je oženio kad mu je bilo tek 18 godina tolerirala je njegova seksualne susrete s ostalim ženama, odnosno nije vidjela ništa loše u tome te mu je ostala vjerna do kraja.

– Ima on dovoljno za sve – jednom je rekla. Rasputin je bio veliki protivnik rata, što iz moralnih razloga što iz uvjerenja da će rat sigurno dovesti do političke katastrofe.

No, kad se Rusija uključila u rat, prorekao je da će ruska vojska biti uspješna samo ako sam car preuzme komandu nad vojskom, što je zbog loše pripremljenog Nikolaja rezultiralo katastrofalnim posljedicama po Rusiju.

Kad je tražio da on ode na front blagosloviti rusku vojsku, jedan od generala mu je obećao da će ga objesiti ako se slučajno pojavi. Njegov snažan utjecaj na carsku porodicu te glasine o njegovoj seksualnoj vezi s caricom dovele su do njegove čudne smrti. Kada je car odlazio da vodi ruske snage u Prvom svjetskom ratu, Rasputin je praktički vladao zemljom kroz Alexandru, pridonoseći već postojećoj korupciji i neredu carske Rusije.

Bojeći se rastuće Rasputinove moći, a neki su vjerovali da je planirao dogovoriti poseban mir s Nijemcima, grupa plemića, pod vodstvom princa Felixa Jusupova, supruga caricine nećakinje i nadvojvode Dmitrija Pavloviča, pozvala je Rasputina u palaču Jusupovih u noći 29. decembra 1916.

Prvo, Rasputinove ubice su mu dali hranu i vino krcato cijanidom. Kad nije reagirao na otrov, pucali su na njega iz blizine.

Bili su uvjereni da je Rasputin mrtav i ostavili su ga na podu dok ne odluče šta s njegovim tijelom. Kasnije je Rasputin, naizgled, oživio i pokušao pobjeći iz palače, nakon čega su ga napadači ponovo upucali i okrutno tukli.

Konačno su svezali Rasputina, još čudesno živog, i bacili u ledenu rijeku. Kada je Rasputinov leš pronađen nekoliko dana kasnije ustanovljeno je da smrt nije nastupila od otrova i metaka, niti od udaraca po glavi, već od gušenja?!

Naime, pluća su mu bila ispunjena vodom, što je pokazalo da nije bio mrtav i da je pružao otpor sve dok se nije utopio.

Nešto kasnije, boljševička revolucija je svrgnula carski režim. Nikolaj i Alexandra su ubijeni, a dugo, mračno doba vladavine Romanovih je završilo.

Zapratite nas na Facebook stranici: Noob.ba