in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Jugoslavenka koja je zavela Pikasa: Borila se sa depresijom, a nervni slom je doživjela kada je umjetnik ostavio zbog 40 godina mlađe žene

Španski slikar, suosnivač kubizma i jedan od najvećih umjetnika 20. stoljeća, Pablo Picasso preminuo je  1973. od zatajenja srca u 92. godini

Španski slikar, suosnivač kubizma i jedan od najvećih umjetnika 20. stoljeća, Pablo Picasso preminuo je  1973. od zatajenja srca u 92. godini.

Tada je boravio u svojoj vili Notre-Dame-de-Vie pored francuskog mjesta Mougins, a umro je za vrijeme večere s prijateljima.

– Pijte za mene, pijte u moje zdravlje, jer znate da ja više sam ne mogu – bile su Picassove posljednje riječi.

Pokopan je kraj dvorca koji je 1958. kupio u Vauvenarguesu, na jugu Francuske. Slikarev atelje u dvorcu je i danas onakav kakvim ga je ostavio, u spavaćoj sobi još je isti namještaj, a tu su i mandolina, koja se pojavljuje na nekoliko slika, te mural koji je Picasso naslikao u kupaonici.

Porodica i odrastanje

Prema riječima njegove majke Marie, prve riječ koje je mali Pablo naučio govoriti bile su ‘piz, piz’, skraćeno od ‘lapiz’, što je španska riječ za olovku.

Rodio se u španskoj Malagi 25. oktobra 1881., a kršten je kao Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidan Matryr Clito Ruiz y Picasso u čast svetaca.

Kada se rodio, bio je slabašan i nije mogao disati pa je babica mislila da je mrtav. Navodno ga je spasio ujak, doktor Don Salvador. Kako je sam Picasso kasnije objasnio, ljekari su u to doba pušili velike cigarete, pa ni njegov ujak nije bio iznimka.

– Kada me je vidio onako klonulog, puhnuo mi je dim u nos. Na to sam odmah reagirao grimasom i ljutnjom – rekao je Španac.

Od djetinjstva je pokazivao veliku strast i zanimanje za crtanje, a u tome ga je podučavao otac Don José Ruiz y Blasco, akademski slikar i predavač specijaliziran za naturalističke prikaze ptica.

Odrastao je uz dvije mlađe sestre – Lolu i Concepcinn, a svoju prvu sliku ‘Le Picador’ naslikao je sa samo devet godina.

Brak i trzavice

Na prijelazu stoljeća, Picasso se zaputio u Pariz, koji se u to vrijeme gledao kao glavni grad umjetnosti Evrope.

No, osim po fascinantnom likovnom opusu, Picasso je bio poznat kao veliki ženskaroš koji je imao na stotine ljubavnica, a ženio se dva puta.

S balerinom Olgom Koklovom bio je u braku od 1918. do 1955., a 1921. rodio im se sin Paulo.

Njihov brak bio je prepun trzavica, a Picasso se godinama odbijao razvesti od balerine kako mu ne bi uzela polovicu bogatstva.

Druga supruga bila mu je muza Jacqueline Roque, a oženio ju je kada je imao 79 godina. U samo godinu naslikao je 70 njenih portreta. Međutim, ona je završila tragično – pucala je sebi u glavu iz pištolja 1979., šest godina nakon Pablove smrti, a pokopana je uz njega.

Picasso je, uz sina Paula, još imao sina Claudea i kćerku Mayu, a posljednje dijete, Paloma (68), rođena je kada je on imao 68 godina.

Ona je danas francuska modna dizajnerica i poslovna žena, poznata po dizajnu dragulja za “Tiffany & Co.”, kao i parfemu koji je po njoj dobio ime.

Ljubavnica sa Balkana

Za svoje je ljubavnice imao dva kriterija – da su pokorne i poslušne te da su niže od njega jer je bio visok samo 163 centimetra.

Navodno je ženama koje su mu zapele za oko poklanjao figuricu malog čovječuljka s golemim falusom, što je bio znak da s njima želi u krevet.

Želio je da mu žene budu potpuno potčinjene, nije trpio da imaju ličnost. Bio je genijalan, imao je vulkansku energiju, ali i mračnu, sadističku stranu koju su najbolje iskusile žene koje su ga voljele.

Među mnogobrojnim ljubavnicama, bila je i Dora Maar, pravog imena Henriette Theodora Markovitch, Francuskinja hrvatskog porijekla, kojoj je, između ostalih, posvetio i sliku iz 1937. ‘Žena koja plače’.

Otuđenost od roditelja i nedostatak pravog doma, kao i činjenica da je mladost provela u konstantnim putovanjima, uticaće kasnije na njenu anksioznost, depresiju i nadasve gubitak sopstvenog identiteta.

Pikaso je opisuje kao “ženu u suzama” ili kao “lepu i tužnu Doru” čiji ga lik i ponašanje inspirišu.Samo slika Dore Mar sa mačkom prodata je 2006. godine za 95.2 miliona dolara.

Pikaso je govorio da nikada ne bi mogao da naslika Doru koja se smeje.Na njegovim slikama, njeno lice kao da je iskrivljeno od bola i gorčine i rascjepljeno polujasnim linijama.

Pikaso je prikazuje kao lijepu, usamljenu, mističnu, zamišljenu ženu, sa dubokim tužnim očima, piše Akuzativ.

Tokom turbulentne devetogodišnje veze s Picassom, Maar je bila njegova muza i motiv koji se provlačio njegovim kubističkim portretima. T

Patila je od dubokih i teških depresija, a nakon što ju je Picasso ostavio, doživjela je potpuni mentalni kolaps. Kažu da je tada izjavila: “Nakon Picassa, samo Bog.”

Otac joj je bio Hrvat Josip Marković, arhitekta, vjenčan s Francuskinjom Louisom Isevoisin.

Dora je kao dijete odgajana kod djeda i bake. Često je bila sama, a težak odnos s majkom, samoća i zapuštenost učinili su je hipersenzibilnom osobom.

– Sliku na kojoj se ona smije ne bih mogao naslikati. Ona je za mene plačuća žena. Ranije sam je slikao izobličenu, ne zbog sadizma ni zadovoljstva, nego sam samo slijedio viziju koja mi se nametnula – rekao je Picasso o Dori.

Maar je Picassa tokom veze više puta fotografirala, a zabilježila je i nastanak čuvene slike “Guernice”.

Španac se protivio fotografiji kao mediju, zbog čega je Dora ubrzo i sama odustala od fotografije i okrenula se slikarstvu.

Na nekoliko njenih posljednjih fotografskih radova vidljiv je Picassov kubistički utjecaj. Sva bol koju je proživjela za života vidljiva je na njenim često mračnim fotografijama i kolažima.

Par se upoznao 1936. u pariskom Cafe des Deux Magots. Susret poznatog slikara i 26 godina mlađe fotografkinje dio je legende.

Krvava maramica

Ona je znala da će Picasso biti u restoranu zahvaljujući pjesniku i prijatelju Paulu Eluardu. U crno odjevena, sjela je pored hronično neispavanog Španca, iz torbice izvadila nož i počela se ‘igrati’ ubadajući nož brzo između prstiju u rukavici.

Povrijedila se, a Picasso joj je zaustavio krv maramicom koju je kasnije čuvala do smrti. Razišli su se 1943., a on je rekao da je Dora oduvijek bila potpuno luda.

Posle raskida sa Pikasom, Dora je doživjela emocionalni slom i dugo se oporavljala. Vodila je samački život, izolovana od prijatelja i svijeta kojem je ranije pripadala. Pikaso ju je ostavio zbog četrdeset godina mlađe Francuske slikarke Fransoaz Žilo.

Inače, Španac je dizajnirao i plakat za film Veljka Bulajića “Bitka na Neretvi”. Riječ je o najskupljem filmskom ostvarenju na području bivše Jugoslavije za koje je, kažu, budžet odobrio Josip Broz Tito.

Prema Bulajićevoj priči, Picasso za plakat nije tražio honorar, nego samo kutiju najboljih jugoslavenskih vina.

Budući da je Picasso već od 1920-ih mogao skupo prodavati djela, mogao je priuštiti da većinu zadrži u svom vlasništvu, tako da je u vrijeme smrti posjedovao gotovo 50.000 vlastitih djela.

Ona su, nakon njegove smrti, prešla u vlasništvo Francuske i njegovih nasljednika. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, Picasso je bio najplodniji umjetnik u historiji.

Računa se da je naslikao oko 13.500 slika, 100.000 otisaka i grafika, 34.000 ilustracija za knjige i 300 skulptura. Ukupna vrijednost svih njegovih djela računa se u milijardama eura.