in

Bivši šef EA Sportsa zabrinut je za budućnost nogometa, kriv je Fortnite, opet

Peter Moore je čovjek za čijeg je mandata u EA Sportsu nastao najprofitabilniji mod u historiji FIFA serijala, takozvani Ultimate Team. Moore je do 2017. indirektno nastojao prikovati ljude za ekran, a nakon što je kasnije postao glavni direktor nogometnog kluba Liverpool, sada mu smeta što ljudi provode više vremena pred ekranom nego na stvarnim utakmicama.

Tačnije rečeno, ne smeta ga FUT nego činjenica da sve više ljudi troši sve više vremena na Fortnite. Kako je izjavio za SportsPro:

Izgubit ćemo mlađe generacije ako nismo hrabri s tehnologijom kao klub. Danas imamo veliki pritisak na vrijeme i kako ga koristimo – samo su 24 sata u danu i vrijeme za igranje Fornitea je ograničeno.”

Moore smatra kako da generacija milenijalaca nema dovoljan raspon pozornosti da pasivno gleda utakmicu od 90 minuta. Iz tog aspekta Liverpoolov se direktor zalaže za sažimanje nogometa u komadiće sadržaja u trajanju od 60 do 90 sekundi.

Tu, međutim, još uvijek postoji određeni otpor jer televizijske kuće štite sadržaje za koje plaćaju nogometnim klubovima. Ipak, u zadnjih nekoliko mjeseci i to se mijenja pa klubovi na svojim stranicama naknadno smiju prikazivati isječke iz utakmica. Također se sve češće na YouTubeu i društvenim mrežama mogu pogledati snimke konferencija za novinare i sl.

Za sada je to možda dovoljno. Za neke buduće generacije klubovi će možda morati pripremiti neke pogodnosti u Fortniteu kako bi privukli mladu publiku na stadion. (hcl.hr)