in

Fnatic nakon sedam godina u finalu SP u LOL: Može li Evropa vratiti primat?

Nakon sedam godina Fnatic je ponovo u finalu League of Legends World Championshipa.

Najuspješnija evropska League of Legends ekipa svih vremena u polufinalu je nadigrala američki tim Cloud9 rezultatom 3-0 te tako osigurala mjesto u finalu u kojem ih očekuje kineski Invictus Gaming.

Fnatic je 2011. osvojio prvi League of Legends World Championship i nakon šest godina dominacije azijskih timova imat će priliku vratiti prestižnu titulu u Evropu.

Tokom cijelog natjecanja izgubili su samo jedan meč i to upravo protiv Invictus Gaminga protiv kojeg će igrati u finalu. Međutim, u dva odlučujuća meča u borbi za prvo mjesto u skupini D Fnatic je nadigrao protivnike iz Kine i time si osigurao lakši žrijeb u doigravanju. U četvrtfinalu su rezultatom 3-1 nadigrali Edward Gaming, iako su imali nešto problema u seriji samo da bi u polufinalu potpuno nadigrali američko čudo Cloud9.

Cloud9 je od 10. mjesta u američkom LCS-u jedva izborio nastup u Play-In fazi World Championshipa, a tada je krenuo nevjerovatan put League of Legends tima najvrijednije esport kompanije na svijetu.

Bez većih problema prolaze kroz Play-In. U grupnoj fazi uspjeli su iznenaditi Royal Never Give Up i korejski Gen.G, iako su i izgubili po jedan meč od obje ekipe. S dvije pobjede protiv druge najbolje evropske ekipe osigurali su mjesto u doigravanju. Ni tada iznenađenja ne prestaju. Cloud9 je u četvrtfinalu razbio korejski Afreeca Freecs i tako američkoj publici dao nadu da će po prvi puta u historiji vidjeti neku američku ekipu u finalu League of Legends World Championshipa. Međutim, tada su naletjeli na Fnatic i oprostili se od natjecanja nakon poraza od 3-0.

Fnatic je u polufinalu u svakom pogledu bio kvalitetnija ekipa. Gabriël “Bwipo” Rau na topu i Rasmus “Caps” Winther na midu su uz pomoć odličnog Madsa ” Broxaha” Brock-Pedersena nadigravali svoje protivnike. Teško je kazniti takvu igru Fnatica kad na drugoj strani mape igraju Martin “Rekkles” Larsson i Zdravets “Hylissang” Galabov, vrlo stabilan dvojac koji rijetko daje prilike protivnicima. U prvom meču Broxah je bio odličan na Lee Sinu i svojim suigračima pomogao da stvore prednost u ranim fazama igre, ali i da kazne pogreške protivnika. Bila je to jednostrana partija u kojoj Cloud9 nakon greške na topu nije imao nikakve šanse.

U drugom meču vidjeli smo nešto sporije otvaranje iz kojeg je prvu veću prednost opet ostvario Fnatic uzevši Barona. Strpljivo su zatvarli meč dok Cloud 9 nije zaključio da je vrijeme za posljednji pokušaj odbrane. Prednost Fnatica je bila prevelika, koordinacija bolja i Caps u timskoj borbi odličnom igrom odlučujuće drugu partiju. U trećem i posljednjem meču Cloud9 je izdržao čak do 24. minute i tada nakon loše odluke prokockao sve. S igračem manjem odlučili su se boriti protiv Fnatica koji opet bez problema kapitalizira prednost da bi nedugo zatim zaustavio i posljednji očajnički pokušaj američke ekipe. Bwipo na Viktoru je u dva meča stvarao velike probleme protivničkoj ekipi, Caps je bio odličan na tri različita heroja, a Broxah je u odlučujućoj partiji odabrao Rek’Sai i odličnom igrom pokazao da mu ne trebaju Lee Sin i Xin Zhao. Fnatic tako danas više nije ekipa koja ovisi isključivo o Rekklesu. Kakav god pritisak protivnička ekipa vršila na njega, on će gotovo uvijek biti na visini zadatka i imati veliki utjecaj na meč, a to njegovim suigračima omogućava da više pomažu Capsu i Bwipu. U kojem god smjeru meč išao uvijek postoji šansa da će u jednoj borbi eksplodirati Rekkles i odvesti svoju ekipu do pobjede.

Cloud9 nije mogao parirati Fnaticu, slično kao što je dan prije G2 Esports izgledao bespomoćno protiv Invictus Gaminga. Iako ćemo u finalu gledati reprizu mečeva iz skupine D, u seriji na tri dobivene bit će puno drugačije, a i ulog će biti puno već. Caps i Bwipo će igrati protiv puno boljih protivnika i neće tako lako moći stvarati prednost. TheShy i Rookie su na svojim pozicijama možda najbolji na svijetu, ali Fnatic je timski bolja ekipa. Finale će se igrati u subotu 3. studenog u Incheonu u Južnoj Koreji.

Timovi imaju sedam dana da se pripreme za najvažniji meč u karijeri. Fnatic je nakon sedam godina ponovo u finalu League of Legends World Championshipa i ima priliku prekinuti azijsku dominaciju. Evropa i Amerika željeno će iščekivati mogu li Rekkles i društvo ostati mirni kada je najvažnije. Već su jednom dokazali da znaju igrati protiv Invictus Gaminga, ali ovoga puta neće imati pravo na pogrešku.

(Index.hr)